INSP: Varianta Delta se transmite comunitar în ritm accelerat

INSP: Varianta Delta se transmite comunitar în ritm accelerat

Din cele 2.913 de cazuri cu variante ale coronavirusului care determină îngrijorare, depistate până la finalul săptămânii trecute, 1.157 sunt cu tulpina Delta, iar 1.722 cu varianta Alpha.

Conform INSP, până în 12 septembrie au fost confirmate 2913 cazuri cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare (VOC), din care 11 cu varianta Beta, 23 cu varianta Gamma, 1.157 cu varianta Delta, iar restul cu varianta Alpha.

INSP precizează că de săptămâna trecută varianta Alpha nu mai reprezintă îngrijorare. "Motivele pentru care ECDC a luat această decizie sunt reducerea drastică a circulației acestei variante în EU/EEA după emergența variantei Delta, precum și faptul că există puține evidențe ale impactului variantei Alpha asupra imunității induse de vaccin", se precizează în documentul institutului.

Varianta Delta se transmite comunitar în ritm accelerat. "Până la data de 12 septembrie 2021 rata de confirmare cu variante de îngrijorare a fost de 83%. Evoluția săptămânală a proporției cazurilor confirmate cu varianta Delta din numărul total de cazuri confirmate îngrijorătoare are un trend crescător, de la o valoare de 1,5% în săptămâna 21, la 39,7% în săptămâna 36 (perioada 6 - 12 septembrie - n.r.)", se mai arată în raport.

INSP: Varianta Delta se transmite comunitar în ritm accelerat

Având în vedere faptul că în săptămâna anterioră a fost declarată transmitere comunitară susținută la nivel național a variantei Delta, decesele cauzate de COVID-19 înregistrate începând cu 6 septembrie se consideră a fi cauzate de această variantă, cu excepția situațiilor în care se detectează alte VOC (Beta, Gamma sau altele, emergente), precizeză INSP.

 

Comenteaza