Îngrijorare la OMS! Numărul cazurilor cu rujeolă a crescut cu 79% la nivel mondial

Îngrijorare la OMS! Numărul cazurilor cu rujeolă a crescut cu 79% la nivel mondial

Peste jumătate din țările lumii vor fi expuse unui risc ridicat sau foarte ridicat de apariție a rujeolei până la sfârșitul anului, dacă nu se iau măsuri urgente de prevenire, avertizează Organizația Mondială a Sănătății.

Numărul cazurilor de rujeolă a crescut în majoritatea regiunilor, în principal din cauza lipsei de vaccinări în anii pandemiei de COVID, când s-a rămas în urmă cu vaccinările de rutină.

„Ceea ce ne îngrijorează este că în acest an, 2024, avem aceste mari lacune în programele de imunizare și dacă nu le umplem foarte repede cu vaccinul”, rujeola ne va da de furcă, a declarat Natasha Crowcroft, consilier tehnic principal pentru rujeolă și rubeolă din cadrul OMS, în cadrul unei conferințe de presă la Geneva.

Rujeola este un virus extrem de contagios, transmis prin aer, care afectează în principal copiii cu vârsta sub cinci ani. Poate fi prevenită prin două doze de vaccin și, potrivit OMS, din 2000 până în prezent au fost evitate peste 50 de milioane de decese.

Cazurile de anul trecut au crescut deja cu 79%, ajungând la peste 300.000, potrivit datelor OMS, despre care se crede că reprezintă doar o mică parte din total.

Au fost raportate focare în toate regiunile OMS, cu excepția Americii, deși Crowcroft a avertizat că acestea erau de așteptat, scrie Reuters.

La rândul său, Comisia Europeană consideră „îngrijorătoare” tendința de creștere a numărului de cazuri de rujeolă în UE.

Pe fondul apariției unor focare de rujeolă în mai multe țări din UE, Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) a publicat vineri un raport de evaluare a amenințărilor.

Potrivit raportului, creșterea numărului de cazuri în regiunea europeană este deosebit de îngrijorătoare în special pentru zonele în care există niveluri scăzute de acoperire vaccinală și grupuri de persoane nevaccinate.

Sugarii cu vârsta sub 12 luni, care sunt prea mici pentru a fi imunizați, reprezintă cel mai mare grup de risc, iar copiii nevaccinați cu vârsta sub 5 ani, precum și copiii și adulții imunocompromiși prezintă un risc mai mare de îmbolnăvire severă și de creștere a mortalității.

În ultima săptămână, în România s-au înregistrat 650 de noi cazuri de rujeolă, un număr record de la declararea epidemiei, în urmă cu două luni, arată datele raportate marți de Institutul Național de Sănătate Publică.

Numărul total de cazuri confirmate de la începutul anului trecut și până acum în România se apropie de 6.000. Conform INSP, la data de 20 februarie 2024 erau raportate 5.888 de îmbolnăviri.

Comenteaza