În 2030, cazurile de cancer ar putea fi cu 60% mai multe decât în prezent

În 2030, cazurile de cancer ar putea fi cu 60% mai multe decât în prezent
Potrivit unui studiu publicat marți, cu ocazia congresului mondial al cancerului, organizat de American Cancer Society, în colaborare cu grupul farmaceutic german Merck KGaA, pe fondul creșterii și îmbătrânirii populației, la femei, cazurile de deces cauzate de cancer vor ajunge la 5,5 milioane în 2030.

Potrivit acestui studiu, sunt necesare eforturi mai mari de educare și prevenție pentru eradicarea acestui flagel care, în 2012, a ucis 3,5 milioane de femei (dintr-un număr total de peste opt milioane de decese), majoritatea în țările în curs de dezvoltare, relatează agerpres.ro.

"Majoritatea deceselor se înregistrează în rândul tinerilor și persoanelor cu vârste medii, ceea ce pune o povară pe familii și economiile naționale", a declarat Sally Cowal, vicepreședinte a Societăţii Americane de Cancer.

Potrivit acesteia, majorarea numărului de cazuri de cancer este atribuită creșterii frecvenței factorilor de risc care au legătură cu o tranziție economică rapidă, precum lipsa de activitate fizică, o alimentație proastă, obezitate sau factori reproductivi, precum amânarea vârstei la care o femeie are primul copil, unul dintre factorii majori de risc de cancer de sân.

Cancerul constituie a doua cauză de deces în rândul femeilor la nivel mondial, după bolile cardiovasculare. Diferite tipuri de cancer fiind responsabile pentru 14% din totalul deceselor femeilor în 2012. Autorii raportului subliniază, însă, că sute de mii de decese ar putea fi evitate. De exemplu, un număr semnificativ din cele peste 700.000 de decese anuale de cancer de plămâni și col uterin ar putea fi prevenite grație unei lupte mai eficiente împotriva tabagismului și în favoarea vaccinării și depistării din timp a bolii.

Costurile pe care le implică bolile maligne cu tratamentul și îngrijirea, cât și pierderile de productivitate a forței de muncă sunt foarte ridicate. Potrivit raportului, în 2009, povara economică globală a cancerului pentru ambele sexe a fost de aproximativ 286 miliarde de dolari.

 

Comenteaza