Focar de COVID la UPU şi Spitalul Judeţean Cluj? Conducerea confirmă 6 cazuri la UPU şi 9 angajaţi TESA, în septembrie

Focar de COVID la UPU şi Spitalul Judeţean Cluj? Conducerea confirmă 6 cazuri la UPU şi 9 angajaţi TESA, în septembrie

Spitalul Judeţean Cluj vine cu lămuriri după ce conducerea unităţii spitaliceşti a fost acuzată de deputatul USR de Cluj, Emanuel Ungureanu, că ascunde un focat de COVID în rândul angajaţilor. Un alt focar ascuns ar fi și la UPU Cluj.

"10 angajați din zona administrativă a Spitalului Județean Cluj condus de managerul Șușca au fost infectați cu noul coronavirus și acest focar a fost ascuns cu grijă de conducerea spitalului. Un alt focar ascuns este cel de la UPU Cluj unde sunt alte cadre medico-sanitare infectate, și acest focar a fost ascuns. Fac un apel public la Ministerul Sănătății să ia masurile necesare prin Direcția de Sănătate Publică Cluj până nu scapă situația de sub control", a scris acesta pe Facebook. 

În urmă cu puţin timp, conducerea spitalului clujean a remis un comunicat de presă în care răspunde acuzaţiilor aduse:

În Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca, în perioada martie-august 2020, au existat în total 52 de cazuri pozitive COVID-19, la personalul medical, din care 52 de cazuri vindecate. Efortul de control al transmiterii și supravegherea contacților a însemnat un număr de 1616 probe recoltate RT PCR la personalul medical (dintre care 163 în perioada stării de urgență și 1.453 în perioada stării de alertă). Anchetele epidemiologice desfășurate la fiecare caz pozitiv s-au raportat, conform legislației, la Direcția de Sănătate Publică.

În luna septembrie, în cadrul UPU au fost diagnosticate 6 persoane, cu sursă de infecție comunitară (două cazuri pozitive, asimptomatice, depistate după întoarcerea din concediul de odihnă și patru cazuri depistate la intervale diferite, la triaj, cu sursă comunitară). Evaluarea acestor cazuri a luat în calcul potențiala expunere prin asistarea pacientului înalt suspect COVID-19. Datele evidențiază respectarea procedurilor și nivelului de protecție EPP, conform recomandărilor CNSBT și respectarea procedurilor interne elaborate de SPIAAM (Serviciul de Prevenție a Infecțiilor Asociate Asistenței Medicale).

În privința angajaților TESA, există 7 cazuri confirmate, în perioada 29-30 septembrie. Din aceste cazuri, anamneza și datele de anchetă au identificat trei persoane care, în perioada 16-24 septembrie au fost în evidența medicului de familie, cu recomandări de concediu medical și fără ca medicul de familie să suspecteze infecția COVID-19.  În momentul demarării anchetelor epidemiologice, la nivelul angajaților TESA, s-au identificat două persoane la risc, care erau în concediu de odihnă. Acestea au fost readuse pentru ancheta epidemiologică și incluse în testarea RT PCR. În perioada 29-30 septembrie, în cadrul aceleaiași structuri administrative, au mai fost depistate două persoane cu simptomatologia tipică COVID-19, care au fost incluse în anchetă și recoltate pentru RT PCR, și care, ulterior, s-au pozitivat.

S-au aplicat procedurile și recomandările CNSBT pentru managementul cazului suspect COVID-19 și managementul cazurilor confirmate, atât la nivelul serviciilor suport, cât și la nivelul SPIAAM.

Conform metodologiei CNSBT, evaluarea cazurilor diagnosticate nu a fost interpretată ca focar, deoarece sursa de infecție a acestor cazuri este diferită și transmiterea este diferită. Prin urmare, însumarea cazurilor diagnosticate reprezintă un efort de identificare a riscului real, pentru a putea controla transmiterea COVID-19. Sursele acestor cazuri nu se suprapun. În cinci dintre aceste cazuri, expunerea este comunitară.

Toate suspiciunile de infectare în cadrul personalului medical, auxiliar și TESA au fost evaluate de SPIAAM, conform metodologiei CNSBT și s-au luat măsurile conform legislației, managementul spitalului asigurând suport  SPIAAM.  De asemenea, începând cu starea de urgență, managementul spitalului, SPIAAM și Serviciul Managementul Calității, prin celula de criză instaurată odată cu apariția pandemiei, au elaborat instrucțiuni și protocoale pentru supravegherea și limitarea infecției SARS-COV-2 la nivelul unității sanitare. Managerial la nivelul spitalului există instrucțiuni de prevenție (utilizare EPP), supraveghere, control și asistare cu organizare flexibilă a activității în condiții de siguranță.  Nu s-au îndeplinit condițiile pentru declararea unui focar, fiind depistate cazuri izolate ca transmitere și manifestare.

 

Comenteaza