Italienii cer testarea menajerelor care se întorc din România în această perioadă

Italienii cer testarea menajerelor care se întorc din România în această perioadă
| Foto: roitalianul.ro

Italienii sunt panicați că badantele românce ar putea să-i îmbolnăvească pe vârstnici de COVID-19. Este solicitată testarea în masă a femeilor venite din România.

„România este „Brazilia” Europei în ce privește numărul de infectați cu noul coronavirus și sperie acum toate țările bătrânului continent”, scrie publicația Il Messaggero din Italia, care atrage atenția asupra lucrătorilor casnici români ce au sub îngrijire persoane vârstnice și/sau cu diverse patologii. Familiile italiene cer o reglementare clară a situației menajerelor românce care lucrează cu persoane în vârstă.

„Îngrijitoarele românce care se întorc la locul de muncă după vacanțe sau după ce au plecat în ultimele luni pentru a nu rămâne blocate în Peninsulă, nu sunt supuse niciunui control”, scriu jurnaliștii de la Il Messaggero, citați de roitalianul.ro.

Jurnaliștii italieni descriu situația dificlă a autorităților de la București de a tine situația sub control, după ce nu s-a mai putut recurge la „punerea in izolare sau spitalizarea infectatilor”

Numărul mare de infectați cu Sars-Cov-2 din ultimele zile și faptul că în România multe persoane testate pozitiv la noul coronavirus au părăsit spitalele în ciuda recomandărilor medicilor, au pus pe gânduri familiile italiene care beneficiază de serviciile îngrijitoarelor și menajerelor de naționalitate română. Cu cea mai mare teamă stau cei care așteaptă ca lucrătoarea să se întoarcă din România tocmai în această perioadă.

„Nu există reguli care să protejeze familiile, iar acești lucrători vin în contact direct cu subiecți fragili”, a spus Andrea Zini, vicepreședinte Assindatcolf, Asociația națională a angajatorilor casnici.

Se ia în calcul o testare în masă a lucrătoarelor din acest sector. „Am luat în considerare testarea acestor lucrătoare și am solicitat ajutorul Ministerului Sănătății pentru a monitoriza situația”, a mai adăugat vicepreședinte Assindatcolf.

Comenteaza