Exodul halatelor albe | 62% din personalul medical a avut cel puţin o dată intenţia de a pleca din țară

Exodul halatelor albe | 62% din personalul medical a avut cel puţin o dată intenţia de a pleca din țară
Potrivit unui studiu al Federaţiei „Solidaritatea”, 62% din personalul medical a declarat că a avut cel puţin o dată intenţia de a pleca să muncească într-o altă ţară, iar ponderea intenţiei generale de a pleca este mai mare la medici decât la asistentele medicale.

Concluziile sunt cuprinse în Studiul privind impactul prevederilor Legii unitare de salarizare asupra intenţiei personalului medical de a migra pentru muncă, comandat de Federaţia „Solidaritatea Sanitară" a Centrului de Cercetare şi Dezvoltare Socială „Solidaritatea".

„62% din personalul medical a declarat că a avut cel puţin odată intenţia de a pleca să muncească într-o altă ţară. Ponderea intenţiei generale de a pleca este mai mare la medici decât la asistentele medicale şi mai mare la medicii specialişti decât la alte categorii profesionale", conform sursei citate.

Potrivit studiului, 20% dintre respondenţi au făcut demersuri pentru a pleca în ultimele şase luni, chiar şi în condiţiile unei campanii susţinute din partea Guvernului de promovare a creşterilor salariale.

„Distribuţia per specialităţi indică intenţia cea mai mare de a pleca pentru medicii rezidenţi (38,4% dintre ei intenţionează au făcut demersuri) urmaţi de medicii specialişti (24,4%). Demersurile sunt: informarea, trimiterea de CV-uri direct şi prin firmele de recrutare, învăţarea unei limbi străine sau pregătirea actelor necesare", arată cercetarea.

De asemenea, studiul a relevat şi faptul că 78% dintre respondenţi consideră că efectele legii 153/2017 privind salarizarea unitară asupra salariaţilor din sănătate vor fi negative.

 

Comenteaza