Descoperire importantă despre cancer. Metoda prin care se pot distruge celulele maligne

Descoperire importantă despre cancer. Metoda prin care se pot distruge celulele maligne

O echipă de oameni de știință germani a făcut o descoperire foarte promițătoare în cercetarea cancerului. Pasul următor, dezvoltarea medicamentelor.

Oamenii de știință au identificat structuri celulare care protejează genomul cancerului. Distrugerea acestor structuri ar omorî celulele canceroase, spun cercetătorii.

Genele MYC și proteinele pe care le codifică joacă un rol central în apariția și dezvoltarea aproape a tuturor cancerelor. Ele conduc la creșterea necontrolată și la modificarea metabolismului celulelor tumorale, și ajută tumorile să se ascundă de sistemul imunitar.

Proteinele MYC mai au însă o activitate care era necunoscută până acum și care deschide, în prezent, noi direcții în cercetarea cancerului: formează structuri sferice goale care protejează părți deosebit de sensibile ale genomului, scrie 360medical.ro.

Cercetătorii cred că dacă aceste structuri MYC sunt distruse, celulele canceroase vor muri.

Descoperirile au fost raportate, miercuri, de către o echipă de cercetare de la Institutul de Biochimie și Biologie Moleculară de la Julius-Maximilians-Universität Würzburg (JMU, Bavaria, Germania) în revista Nature.

Cei implicați în cercetare sunt convinși că identificarea acestor structuri va schimba cercetarea cancerului, și că această descoperire importantă va deschide drumul către strategii terapeutice complet noi.

Structuri sferice goale protejează zonele sensibile din ADN-ul celulelor canceroase

Cercetătorii au descoperit că atunci când celulele din laborator sunt menținute în condiții de stres similare cu cele din celulele tumorale cu creștere rapidă, proteinele MYC din nucleul celulei se reorganizează într-un mod cheie. Ele se unesc pentru a forma sfere goale constituite din mii de proteine ​​MYC.

Sferele goale înconjoară și protejează zonele deosebit de sensibile din genom, exact acele locuri în care două tipuri de enzime se pot ciocni: enzimele care citesc ADN-ul pentru a sintetiza ARN-ul și enzimele care dublează ADN-ul. Ambele pot fi considerate ca două trenuri care circulă pe o singură cale, pe DNA. Sferele goale împiedică astfel cele două enzime să se ciocnească.

Dacă funcția de protecție a sferelor proteice este dezactivată, apar ciocniri ale enzimelor și, în consecință, apar mai multe rupturi în ADN – care în cele din urmă omoară celulele canceroase.

Căutarea unor medicamente specifice eficiente

„Aceste descoperiri revoluționează ceea ce știam până acum, și ne indică de ce proteinele MYC sunt cruciale pentru creșterea celulelor tumorale”, a declarat Martin Eilers, profesor la JMU, care a condus echipa de cercetare.

Ca urmare a acestor descoperiri, cercetătorii vor să dezvoltate medicamente care să împiedice în mod specific formarea acestor sfere goale.

Comenteaza