De ce amână unele țări startul campaniei de vaccinare anti-COVID până la sfârşitul lunii februarie

De ce amână unele țări startul campaniei de vaccinare anti-COVID până la sfârşitul lunii februarie

Campania de vaccinare a început în multe state din lume, dar totuşi unele au optat să amâne startul campaniei de vaccinare chiar dacă aveau acorduri încheiate cu Pfizer/BioNTech sau Moderna.

Anumite ţări cu unele dintre cele mai de invidiat sisteme de sănătate din lume - inclusiv Australia, Noua Zeelandă, Japonia şi Coreea de Sud - nu vor începe să vaccineze populaţia până la sfârşitul lunii februarie sau mai târziu.

Întârzierea este deliberată. Milioanele de oameni care sunt deja vaccinaţi împotriva Covid-19 în lume vor oferi date valoroase acelor ţări care au decis - din diferite motive - să aştepte mai multe informaţii despre vaccin, eficacitatea acestuia şi efectele secundare înainte de a-l lansa către populaţie, relatează The Guardian, citat de Mediafax.

Ministrul australian al Sănătăţii, Greg Hunt, a declarat joi că Australia este mândră că face parte din acest grup al celor mai de succes ţări din lume în combaterea COVID-19 şi că nu va fi presată să înceapă campania de vaccinare.

Verificări suplimentare

Un factor semnificativ al lansării accelerate în unele ţări este gravitatea situaţiei. SUA au înregistrat numere record de decese provocate de coronavirus, numărul crescând în aproape fiecare stat. Numărul morţilor din Marea Britanie este zilnic la peste 1000, iar în UE cazurile de coronavirus sunt în creştere în multe ţări. Urgenţa vaccinului în acele ţări este palpabilă, spun experiţii.

Prin comparaţie, majoritatea statelor şi teritoriilor australiene nu au avut cazuri locale de virus de luni de zile, în timp ce nu a existat o transmitere comunitară în Noua Zeelandă de la 18 noiembrie.

Prof. Jennifer Martin este medic în Australia şi este, de asemenea, membru al comitetului consultativ farmacologic şi terapeutic al Pharmac, singurul cumpărător de produse farmaceutice din Noua Zeelandă: Motivul pentru care este un proces de aprobare atât de prelungit în Australia şi Noua Zeelandă se datorează faptului că există o mulţime de verificări duble şi reexaminare a statisticilor, deoarece dacă comitem o eroare, aceasta va deveni o eroare pe scară largă.

„Nu este neobişnuit ca autoritatea de reglementare să se uite la date şi să spună: Arată bine în ceea ce priveşte modul în care funcţionează la cetăţenii europeni, dar suntem destul de îngrijoraţi de modul în care acest lucru ar putea afecta indigenii şi populaţia asiatică. Australia şi Noua Zeelandă spun: De ce ai pune oamenii în pericol când, dacă aştepţi puţin mai mult, poţi obţine mai multe informaţii?", a precizat pentru The Guardian Prof. Jennifer Martin.

Autorităţile de reglementare analizează deja datele de la cei care au fost vaccinaţi. Miercuri, Centrul SUA pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor a publicat date despre reacţiile alergice la vaccinul Pfizer / BioNTech înregistrate în SUA între 14 şi 23 decembrie.

Aceste date se vor dovedi utile unor ţări precum Coreea de Sud, care a comandat suficiente doze de vaccin pentru a inocula populația de 52 de milioane, dar întârzie vaccinarea în masă pentru a analiza datele de la campaniile din alte ţări. Între timp, ministerul sănătăţii din Noua Zeelandă a declarat că autorităţile de reglementare aşteaptă să „ia în considerare evaluările autorităţilor de reglementare de încredere, cum ar fi în Australia, Marea Britanie, Europa, Canada şi SUA”.

Comenteaza