Ce spune cel mai important studiu despre restricțiile COVID. Am stat degeaba închiși în case?

Ce spune cel mai important studiu despre restricțiile COVID. Am stat degeaba închiși în case?

Un raport publicat de Royal Society analizează concluziile a mii de studii privind efectele pe care le-au avut măştile, distanţarea socială, lockdown-ul, sistemele de testare şi de izolare asupra pandemiei cu COVID-19.

Implementarea rapidă a unei combinaţii de măsuri, cum ar fi măştile de protecţie, închiderile şi controalele la frontierele internaţionale, a redus "fără echivoc" infecţiile cu COVID-19, a arătat o analiză majoră publicată ieri de Royal Society, scrie Mediafax.

Raportul a analizat concluziile a mii de studii pentru a evalua efectele măştilor, distanţării sociale, lockdown-urilor, sistemelor de testare şi de izolare și a găsit dovezi că fiecare dintre aceste măsuri - care sunt numite "intervenţii non-farmaceutice" - au fost eficiente, deşi în grade diferite, atunci când au fost analizate individual. Cu toate acestea, dovezile în favoarea utilizării acestor instrumente au fost mai puternice atunci când ţările au combinat mai multe măsuri.

Raportul ar putea avea implicaţii semnificative pentru procesul decizional în cazul unor viitoare epidemii, relatează Politico.

"A avea protocoale în avans este foarte important. Există dovezi că intervenţiile non-farmaceutice sunt eficiente, dar ... acestea trebuie aplicate sub formă de pachete şi trebuie aplicate cât mai devreme posibil", au spus realizatorii raportului.

Cea mai eficientă măsură, potrivit analizei, a fost una dintre cele mai controversate - restricţiile privind mişcarea şi interacţiunile sociale, distanţare şi reguli privind dimensiunea adunărilor. S-a constatat în mod repetat că acestea au fost asociate cu  o "reducere semnificativă" a transmiterii virusului, efectul fiind cu atât mai mare cu cât măsura era mai strictă. Așadar, potrivit rezultatelor sintetizate în raportul citat, nu am fi stat degeaba închiși în case...

Comenteaza