Câte cinci teste COVID gratuite pe lună, de făcut acasă, pentru fiecare cetăţean al unei ţări din UE

Câte cinci teste COVID gratuite pe lună, de făcut acasă, pentru fiecare cetăţean al unei ţări din UE

Lupta anti-COVID este direct legată de numărul de teste efectuate. Medicii insistă de la începutul pandemiei să explice autorităţilor că trebuie testat cât mai mult. O ţară europeană va oferi lunar, în farmacii câte cinci teste gratuite pentru fiecare cetăţean al ei.  

Este vorba despre Austria, care va oferi gratuit fiecărui cetățean, începând din martie, câte cinci teste pe lună, care pot fi făcute acasă. Măsurile de reluare a unor activități sunt dublate de intensificarea campaniei de testare, care a ajuns la peste 1,5 milioane de teste pe săptămână. „Aşa va fi posibil ca oamenii să fie în siguranţă şi acasă”, a declarat luni cancelarul Sebastian Kurz, preluat de agenţia EFE, potrivit Agerpres.

Cancelarul de la Viena a anunțat că fiecare cetăţean austriac va primi gratuit câte cinci teste pe lună, care vor fi disponibile în farmacii începând din 1 martie. Acestea sunt complementare testelor antigen şi PCR, deja oferite masiv populaţiei austriece în centrele de testare, precum şi în instituţiile de învăţâmânt, unde profesorii şi elevii sunt testaţi după ce săptămâna trecută s-au redeschis şcolile odată cu terminarea celui de-al treilea lockdown.

Redeschiderea parţială a ţării - care vizează magazinele neesenţiale, unele servicii (precum cele de cosmetică), muzeele, nu însă şi hotelurile şi divertismentul - este astfel însoţită de o testare intensă, măsură considerată de guvernul austriac ca fiind cheia ruperii lanţurilor de transmitere a virusului şi punerii epidemiei sub control prin detectarea şi izolarea cazurilor pozitive asimptomatice.

Conform agenţiei austriece de presă APA, numai în ultimele şapte zile au fost efectuate peste 1,5 milioane de teste PCR şi antigen, fără a pune la socoteală testele în şcoli, un număr asemănător de teste urmând să fie efectuat până la sfârşitul săptămânii în curs.

Austria a înregistrat în ultimele şapte zile 105 cazuri de COVID-19 la 100.000 de locuitori, inclusiv cele din Tirol, regiune care este cel mai mare focar european al variantei sud-africane a coronavirusului şi de unde se poate ieşi numai cu test PCR negativ. În spitalele austriece sunt în prezent internaţi 1.129 de pacienţi cu COVID-19, dintre care 267 la ATI.

Comenteaza