Cât persistă anticorpii COVID după vaccinul chinezesc Sinovac

Cât persistă anticorpii COVID după vaccinul chinezesc Sinovac

Un studiu al unor cercetători din China relevă că anticorpii produşi de vaccinul anti-COVID-19 dezvoltat de compania Sinovac Biotech scad treptat sub un nivel-cheie la câteva luni după administrarea celei de-a doua doze.

Abonează-te pe   Poza noua 31.03.2021
Pentru mai multe informaţii de ultimă oră vizitează pagina principală ZIUA DE CLUJ

Astfel, la aproximativ şase luni după administrarea celei de-a doua doze, în cazul celor mai multe dintre persoanele vaccinate, anticorpii scad sub un nivel-cheie, însă cea de-a treia doză a serului (suprarapel) a arătat un puternic efect de stimulare a protecţiei împotriva noului coronavirus, potrivit unui studiu realizat în laborator, informează Reuters.Autorii studiului spun însă, că cea de-a treia doză a serului (suprarapel) a arătat un puternic efect de stimulare a protecţiei împotriva noului coronavirus, potrivit unui studiu realizat în laborator, informează Reuters, citat de Agerpres.

Cercetătorii din China au raportat aceste descoperiri după ce au studiat probe sangvine prelevate de la adulţi sănătoşi cu vârste cuprinse în intervalul 18-59 de ani, într-un studiu publicat duminică, dar care nu a fost deocamdată examinat de alţi oameni de ştiinţă.

Dintre participanţii care au primit cele două doze, administrate la două sau la patru săptămâni între ele, doar 16,9% respectiv 35,2% aveau în continuare anticorpi neutralizanţi peste un prag considerat de specialişti ca fiind detectabil, la şase luni după administrarea celei de-a doua doze, afirmă autorii cercetării.

Datele au fost obţinute de la două grupuri de peste 50 de voluntari fiecare, în timp ce coordonatorii studiului au administrat apoi cea de-a treia doză sau un placebo la un total de 540 de participanţi.

Potrivit cercetătorilor chinezi, nu este clar felul în care scăderea nivelului de anticorpi ar putea să afecteze eficacitatea vaccinului, întrucât oamenii de ştiinţă nu au stabilit deocamdată cu exactitate nivelurile de anticorpi care sunt necesare pentru ca un vaccin să poată să prevină apariţia acestei boli.

"Pe termen scurt spre mediu, convingerea unui număr cât mai mare de oameni să îşi completeze schema actuală de vaccinare cu două doze de CoronaVac ar trebui să fie prioritară", notează autorii studiului.

Indonezia şi Thailanda au acceptat deja să administreze o a treia doză de vaccin de la Moderna sau Pfizer persoanelor care au parcurs deja schema completă de imunizare cu vaccinul Sinovac, din cauza îngrijorărilor legate de eficienţa acestuia din urmă împotriva variantei Delta a noului coronavirus, care este mult mai transmisibilă.

Turcia a început să administreze o a treia doză de vaccin, fie de la Sinovac, fie de la Pfizer, la anumite persoane care au fost imunizate cu serul chinez.

Până la sfârşitul lunii iunie, compania Sinovac a livrat peste 1 miliard de doze cu vaccinul său CoronaVac, un instrument major al campaniilor de imunizare din China, Brazilia, Indonezia şi Chile.

Autorii studiului au dezvăluit şi faptul că participanţii din unele grupuri care au primit a treia doză a vaccinului Sinovac la circa şase luni după cea de-a doua doză au arătat o creştere de 3-5 ori a nivelurilor de anticorpi după alte 28 de zile, în comparaţie cu nivelurile detectate la patru săptămâni după administrarea celei de-a doua doze.

Autorii cercetării au avertizat că studiul lor nu a testat efectul anticorpilor asupra variantelor mai transmisibile şi că este nevoie de studii suplimentare pentru a determina durata anticorpilor după injectarea celei de-a treia doze.

Studiul a fost realizat de cercetători de la autorităţile pentru prevenirea şi controlul bolilor din provincia Jiangsu, cercetători ai companiei Sinovac şi de la alte instituţii din China. 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Comenteaza