Care este procedura pentru intrarea în posesia pastilelor cu iod. MS: Nu trebuie luate preventiv!

Care este procedura pentru intrarea în posesia pastilelor cu iod. MS: Nu trebuie luate preventiv!

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a explicat care este procedura prin care o persoană poate intra în posesia iodurii de potasiu și a subliniat că pastilele nu trebuie luate preventiv.

Pastilele cu iodură de potasiu se eliberează doar pe baza rețetei eliberată de medicul de familie, a reinterat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

“O chestiune pentru care noi am insistat şi din cauza asta unii s-au supărat, dar este un element de responsabilitate, este faptul că aceste pastile nu se eliberează fără prescripţie de la medicul de familie. Dacă cineva are o prescripţie de la medicul de familie nu mai obţine de la medicul de familie o a doua prescripţie aceeaşi persoană. Prezentarea la farmacie fără prescripţie face imposibilă eliberarea pastilelor de iod. (...) Fiecare persoană cu vârsta până la 40 de ani se prezintă la medicul de familie unde este cunoscut, pentru că fiecare medic de familie îşi cunoaşte pacienţii de pe propria listă, primeşte sfatul - nu iei pastile decât atunci când e nevoie şi reţeta cu care se prezintă la una dintre cele 2.500 de farmacii care se află la dispoziţie”, a afirmat ministrul Sănătăţii, miercuri seara, la Antena 3.

Rafila a subliniat că pastilele nu se iau preventiv, ci doar în momentul în care există un anunţ al autorităţilor.

“Am făcut o campanie susţinută care a ţinut trei luni la tv în general în care este foarte clar menţionat că acest produs nu trebuie luat preventiv şi se ia doar în momentul în care există un anunţ al autorităţilor care trebuie să fie corelat cu un incident radioactiv major”, a mai spus Alexandru Rafila.

Comenteaza