Rafila, despre distribuirea pastilelor cu iod: Nu avem o mentalitate de prevenţie, nu este un eşec al unei campanii

Rafila, despre distribuirea pastilelor cu iod: Nu avem o mentalitate de prevenţie, nu este un eşec al unei campanii

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila a declarat luni, despre distribuirea pastilelor de iod către populaţie, că nu este vorba de eşecul unei campanii, ci este vorba de mentalitate - nu avem o mentalitate de prevenţie, în general.

”Nu e vorba de eşecul unei campanii, este vorba de o mentalitate. Noi, întotdeauna, nu avem o mentalitate de prevenţie, în general, ea nu este un eşec al unei campaniii. Noi suntem datori, ca şi stat, nu neapărat ca minister al Sănătăţii, să asigurăm câteva produse care pot fi utilizate într-o situaţie specială. Faptul că noi suntem pregătiţi şi vedeţi că se întâmplă în multe alte ţări acelaşi lucru, se procură, sau se produce iodură de potasiu, se distribuie populaţiei”, a spus ministrul Alexandru Rafila, conform News.ro.

Ministrul a explicat că pastilele nu se pot elibera fără prescripție și că este nevoie de o mai mare responsabilitate, atât din partea medicilor, cât și a populaţiei.

”Noi nu putem să eludăm legea şi să eliberăm fără prescripţie medicală un produs care este în categoria produselor care se eliberează cu prescripţie medicală. Cred că o mai mare responsabilitate, atât din partea medicilor, a populaţiei, o înţelegere mai clară a contextului în care ne găsim în momentul de faţă va duce în timp la schimbarea acestei situaţii”, a mai afirmat Rafila.

Până la finalul lunii august, la Cluj s-au distribuit 30.109 tablete, respectiv la 15.711 persoane. Clujenii eligibili își pot ridica pastilele cu iodură de potasiu gratuit, din peste o sută de farmacii din județ (vezi LISTA) , pe baza unei rețete eliberată medicul de familie.

loading...
Comenteaza