Atenţionarea pneumologilor: un bărbat din 15 riscă să fie diagnosticat cu cancer pulmonar, până la 75 de ani

Atenţionarea pneumologilor: un bărbat din 15 riscă să fie diagnosticat cu cancer pulmonar, până la 75 de ani

Medicii atrag atenția că riscul de cancer pulmonar creşte cu vârsta, însă boala nu-i ocoleşte nici pe adulţii tineri. 

Unul din 15 bărbaţi din România riscă să fe diagnosticat cu cancer pulmonar, până la vârsta de 75 de ani, patru din 10 dintre pacienţi diagnosticaţi cu cancer pulmonar sunt parte din segmentul de populaţie activă, cu vârste cuprinse între 45 de ani şi 65 de ani, în timp ce trei din patru pacienţi cu cancer pulmonar sunt depistaţi în stadii avansate ale bolii, au anunțat organizatorii campaniei #GrijădePlămâni, pentru conştientizarea simptomelor cancerului pulmonar şi a factorilor de risc asociaţi celui mai frecvent tip de cancer din România şi cu cea mai ridicată mortalitate, campanie lansată joi, la Timişoara, și iniţiată de Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie "Dr. Victor Babeş" Timişoara, Centrul de Oncologie Oncohelp şi MSD România, scrie Agerpres.

Potrivit medicilor, anul trecut, două din trei decese au survenit la persoane cu vârsta cuprinsă între 55 de ani şi 74 de ani.

"Diagnosticarea precoce este esenţială, iar aceasta este influenţată de creşterea nivelului de cunoştinţe privind simptomele acestei boli tăcute şi extrem de grave. Într-un studiu (...) s-a dovedit că nivelul de cunoaştere a simptomelor cancerului pulmonar este scăzut în România. Trebuie să ne conjugăm eforturile pentru a creşte gradul de conştientizare a populaţiei privind simptomele şi importanţa prezentării cât mai urgente la medicul de familie, urmând ca în pasul următor, sistemul de sănătate să îşi facă datoria pentru accelerarea diagnosticului şi alocarea resurselor eficiente pentru tratament", afirmă Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) din România.

Numărul românilor diagnosticaţi anual cu cancer pulmonar depăşeşte 12.000 de cazuri, fiind cel mai ridicat dintre toate tipurile de cancer şi majoritatea sunt diagnosticate în stadii avansate de boală. Riscul de boală creşte cu vârsta, fiind mai mare mai ales după 55 de ani, însă boala nu ocoleşte adulţii mai tineri. Îmbolnăvirile survenite la bărbaţi sunt de circa trei ori mai numeroase decât la femei. Cancerul pulmonar se situează pe primul loc, atât ca număr de cazuri, cât şi ca număr de decese în rândul bărbaţilor şi devine o cauză frecventă de mortalitate în rândul femeilor, situându-se pe locul patru, după cancerul de sân, cancerul colorectal şi cancerul de col uterin.

Comenteaza