Şase noi coronavirusuri descoperite la lilieci

Şase noi coronavirusuri descoperite la lilieci

SARS-CoV-2, noul coronavirus care a dus la pandemia de COVID-19, îşi poate avea originea la mamifere, probabil lilieci sau pangolini, având în vedere că structura sa moleculară seamănă îndeaproape cu a altor virusuri găsite la aceste animale.

Un studiu realizat pe liliecii din Myanmar a dus la descoperirea a şase noi coronavirusuri. Studiul arată că virusurile au fost descoperite între 2016 şi 2018, dar nu se crede că ar avea legătură cu SARS-CoV-2, sindromul respirator acut sever (SARS) sau sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS), scrie The New York Post.

„Pandemiile virale ne amintesc cât de strâns legată este sănătatea umană de cea a vieţii sălbatice şi a mediului înconjurător", a declarat autorul principal al studiului şi fostul medic veterinar Marc Valitutto. „La nivel mondial, oamenii interacţionează cu viaţa sălbatică cu o frecvenţă din ce în ce mai mare, deci cu cât înţelegem mai multe despre aceste virusuri la animale – ce anume le face să sufere mutaţii şi să se răspândească la alte specii - cu atât mai bine putem reduce potenţialul lor pandemic”, a continuat acesta.

Cercetătorii au colectat peste 750 de probe de salivă şi materii fecale de la 464 de lilieci din 11 specii diferite. Potrivit LiveScience, celor şase coronavirusuri li s-au dat noi denumiri: PREDICT-CoV-90 (găsit Scotophilus heathii), PREDICT-CoV-47 şi PREDICT-CoV-82 (găsit în Chaerephon plicatus) şi PREDICT-CoV-92, -93 şi -96, care au fost găsite în Hipposideros larvatus.

Se crede că „mii de coronavirusuri - dintre care multe încă nu au fost descoperite - sunt prezente în lilieci”, au mai spus autorii studiului.

„Multe coronavirusuri nu prezintă un risc pentru oameni, dar atunci când identificăm aceste boli la animale, la sursă, avem o oportunitate valoroasă de a investiga o potenţială ameninţare”, a adăugat Suzan Murray, unul dintre coautorii studiului.

Comenteaza