Foto România Remarcabilă: Primul Punct de Memorie Colectivă din România s-a deschis la Cluj

Primul Punct de Memorie Colectivă din rețeaua România Remarcabilă, care include o arhivă de mirosuri și sunete ce păstrează vii meșteșuguri, tradiții și elemente din peisajul rural și o expoziție de tesățuri și obiecte, s-a deschis în acest weekend în comuna Vad din județul Cluj.

Acesta este primul centru cultural în mediul rural dintr-o serie pe care Centrul Cultural Clujean își dorește să o construiască în comunele din județul Cluj și din regiune. Centrul include o expoziție de patrimoniu și memorie locală pregătită alături de comunitatea locală, precum și spații educaționale în care s-au derulat activități culturale și educaționale pentru elevi, pentru reprezentanți ai comunității și pentru turiști. La deschiderea oficială, comunitatea a sărbătorit alături de vizitatori.

Producătorii locali au servit participanții cu ceaun, mămăligă și ceapă caramelizată, fasole cu cârnați, dar și cu băuturi răcoritoare, care au fost exact ceea ce a fost nevoie pentru o zi însorită. Curtea Punctului de Memorie Colectivă s-a umplut de oaspeți din împrejurimi, artiști, profesori, studenți, copii și oficialități din țară, care și-au exprimat bucuria pentru inaugurarea centrului.

Vizitatorii au putut să descopere la fața locului o arhivă de mirosuri și sunete care păstrează vii meșteșuguri, tradiții și elemente din peisajul rural (sunetul de coasă, mirosul de fân, de iarbă cosită), o expoziție de țesături și obiecte folosite de oamenii locului din generație în generație și lucrarea artistului Alex Mirutziu, dezvoltată anul trecut în comuna Vad, lucrare care vorbește despre viața comunității și patrimoniul cultural specific locului. Expoziția include elemente de scenografie, design de lumini și design de sunet.

Cele 3 încăperi ale Punctului au fiecare o temă principală: RITMURI - reflectă ritmul în activități precum coasa, sunetele animalelor sau muzica folclorică; REGIMUL FIRESCULUI - găzduiește instalația artistică a lui Alex Mirutziu; ÎNTRE DOUĂ LUMI - explorează aspecte legate de copilărie, din prezent și trecut.

„Punctul culminant” al evenimentului a fost programul artistic, care a adunat pe toți cei prezenți în fața scenei, curioși și nerăbdători să vadă ce urmează: cântece, pricesne și sceneta „Piesa lui Leonat” interpretată de Texte bune în locuri nebune i-au făcut pe oamenii din Vad să cânte și să recite versurile, cu lacrimi în ochi, împreună cu cei de pe scenă.

La vânătoarea de comori, organizată de Cluj Guided Tours, tinerii satului au aflat că cea mai de preț comoară este comunitatea. Comorile simple ale unui loc sunt adesea trecute cu vederea. Dar prin deschiderea Punctului de Memorie Colectivă, am celebrat simplitatea și spiritul locului.

Punctul de Memorie Colectivă de la Vad este un loc de întâlnire și de descoperire a poveștilor de viața ale oamenilor din Vad. Credem că pe poveștile astea a crescut o lume, în care stăm și noi, cu toții. Este dedicat localității, dar, în același timp, vorbește și celor dornici să descopere satul și celor care au trăit și crescut laolaltă. E important să ne întrebăm ce înseamnă că am crescut într-un anumit fel. Să ne întrebăm dacă astăzi, când suntem mai aproape sau mai departe de locul în care am crescut, nu încercăm să recreăm experiențe ca altădată sau gusturi de demult. Suntem bucuroși de inaugurarea acestui Punct de Memorie Colectivă, iar meritele pentru asta sunt în aceeași măsură și ale comunității din Vad, căreia îi mulțumim că a avut încredere în noi - Crina Mareș, manager program România Remarcabilă

Punctul de Memorie Colectivă din Vad poate fi de acum vizitat de turiști și iubitori ai tradițiilor din zonă.

Parteneri ai evenimentului sunt Muzeul Național Liechtenstein, Asociația Sites et Cités Remarquables de France și Primăria Comunei Vad.

Evenimentul face parte din proiectul România Remarcabilă – Interpretarea patrimoniului cultural rural prin artă și antreprenoriat, finanțat prin Granturile SEE 2014-2021, în cadrul Programului RO-CULTURA.

Despre România Remarcabilă

Inițiat în 2018 în parteneriat cu Asociația Sites et Cités Remarquables de France, programul România Remarcabilă, creat de Centrul Cultural Clujean, are la bază o rețea de localități care lucrează împreună pentru a face schimb de bune practici și pentru a colabora în proiecte de dezvoltare durabilă bazate pe valorificarea patrimoniului cultural. Programul urmărește să identifice, să valorifice și să transforme elementele de patrimoniu material, imaterial și senzorial de pe teritoriul rețelei, în experiențe relevante pentru consumatorul actual.

În prezent, din rețeaua România Remarcabilă fac parte localitățile: Beliș, Bonțida, Mănăstireni, Moldovenești, Poieni, Ciurila, Vad (jud. Cluj), Bârsana (jud. Maramureș), Bucium (jud. Alba), Fundata (jud. Brașov), Plopiș (jud. Sălaj) și Valea Viilor (jud. Sibiu).

Despre Centrul Cultural Clujean

Centrul Cultural Clujean este o organizație non-guvernamentală de cultură și dezvoltare durabilă care gestionează programe de dezvoltare a sectorului cultural și de creștere a impactului culturii în societate, în domeniile educație, sănătate și well-being, dezvoltare urbană și rurală.

Centrul are 117 membri: instituții și organizații culturale, universități, asociații ale societății civile și ale mediului de afaceri, administrația locală și județeană din Cluj. Rețeaua Centrului mai include 35 de școli în Comunitatea Școlilor, 12 comune în rețeaua România Remarcabilă, 35 de orașe europene în rețeaua Culture Next și peste 60 de parteneri naționali și internaționali.

Comenteaza