Sărbătoare religioasă în 20 mai: Sfântul medic care încerca să vindece şi sufletul nu doar trupul pacienţilor săi

Sărbătoare religioasă în 20 mai: Sfântul medic care încerca să vindece şi sufletul nu doar trupul pacienţilor săi

Biserică îl prăznuiește în ziua de 20 mai pe Sfântul Mucenic Talaleu, care se îngrijea cel mai mult de cei săraci, pentru că socotea că neputinţele şi durerile lor sunt şi ale sale.

Sfântul Mucenic Talaleu a trăit în timpul împăratului roman Numerian (283-284). Provenea dintr-o familie creştină, din părţile Feniciei, regiune antică din Orientul Mijlociu, dintr-un sat numit Libanon Dasos.

Sfântul Talaleu era medic şi încerca odată cu vindecarea trupului să vindece şi sufletul pacienţilor săi, vorbindu-le despre Hristos. Avea mai multă milă însă către săraci; pentru dânşii avea mai mare grijă, pentru că neputinţele şi durerile lor le socotea că sunt şi ale sale.

Atâta milostivire avea Sfântul Mucenic Talaleu pentru cei care aveau trebuinţă de ajutorul lui, încât nu aştepta ca cei bolnavi să vină la dânsul; ci se ducea el la ei şi le ajuta la orice nevoie, dându-le sănătate în dar, fără să primească ceva în schimb, scrie Agerpres.

Vieţuind astfel, s-a învrednicit de multe daruri, propovăduind cu îndrăzneală pe Hristos. Nu făcea nicio deosebire între credincioşi şi necredincioşi, ci pe toţi îi vindeca, căci era către toţi în mod egal milostiv şi îndurător.

Nu numai că îi vindeca, dar se şi ruga fierbinte lui Dumnezeu pentru ei. Pentru creştini se ruga să se pocăiască şi să-şi îndrepte greşelile lor, iar pentru slujitorii de idoli, să se depărteze şi să creadă în Hristos.

Denunţat că propovăduieşte credinţa creştină, Sfântul Talaleu a fost arestat, dus la judecată şi supus la chinuri, apoi aruncat la fiarele sălbatice, care nu s-au atins de el. A fost omorât prin tăierea capului.

(sursa: vol. "Vieţile Sfinţilor")

Comenteaza