Sărbătoare cu cruce roșie în calendar! Ce nu trebuie să faci niciodată de Sfinții Trei Ierarhi/ Rugăcinunea care se rostește în această zi

Sărbătoare cu cruce roșie în calendar! Ce nu trebuie să faci niciodată de Sfinții Trei Ierarhi/ Rugăcinunea care se rostește în această zi

Sfinții Trei Ierarhi sunt prăznuiți, în fiecare an, în data de 30 ianuarie, sărbătoare notată cu Cruce Roșie în Calendarul Ortodox. 

Așadar, conform Calendarului Ortodox, pe data de 30 ianuarie a fiecărui an, Biserica îi cinstește pe Sfinții Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur.

Cei trei episcopi au avut o influență foarte mare în istoria creștinismului, cu roluri esențiale în conturarea teologiei creștine. Aceștia sunt consideraţi cei mai mari învăţători şi păstori din istoria creştinătăţii şi modele de viaţă duhovnicească.

Sfinții sunt pomeniți și separat - Sfântul Vasile la 1 ianuarie, Sfântul Grigorie Teologul la 25 ianuarie, iar Sfântul Ioan Gură de Aur la 13 noiembrie și la 27 ianuarie. În ziua de 30 ianuarie se sărbătoreşte lucrarea lor făcută în folosul Bisericii.

De Sfinții Trei Ierarhi există mai multe tradiții și obiceiuri. Astfel, persoanele care lucrează de Sfinții Trei Ierarhi pot risca să orbească și să aibă parte de necazuri mari în familie. În această zi, credincioșii ortodocși nu au voie să ofere împrumut lucruri din casă, asta pentru că se spune că altfel căminul nu le va fi protejat de diverse pagube.

De altfel, femeile nu au voie să facă treburi în casă de această sărbătoare, astfel că nu au voie să spele haine, să dea cu mătura sau să spele geamuri. Tot în această zi, rudele care sunt certate trebuie să se împace, pentru a avea parte de prosperitate și mult noroc.

Se crede că pe 30 ianuarie începe să încolțească grâul care nu a încolțit din toamna. În tradiția populară se spune că de astăzi se schimba vremea. De-acum, se zice că vremea dă spre primăvară. Dacă streșinile curg, primăvara vă fi friguroasă, daca e ger, vara va fi călduroasă.

Iată ce rugăciune trebuie să rostești astăzi ca să ai ajutor și spor în tot ceea ce faci:

„Dăruiți-ne nouă, păcătoșilor, adevărata cunoaștere. Și învăţați-ne cum se cuvine să trăim noi, cei ce purtăm cu nevrednicie numele de creștin. Sârguiţi-vă, sfinților, să-i scoateți pe credincioși din smintelile acestei lumi ticăloase, aşa cum odinioară aţi făcut cu cei pe care i-aţi păstorit. Fiţi deci călăuzele noastre către cer! Mijlociți cu rugăciunile voastre pe lângă Dumnezeu, să ne dăruiască iertare, smerenie şi înțelepciune! Voi, cei care trăiţi în cer, rugați-vă, sfinților, ca şi noi, cei ce trăim pe pământ, să le gândim şi să le facem pe cele de sus”

Comenteaza