Programul "Cornul şi Laptele" devine "Mic Dejun Sănătos". Ce se schimbă

Programul "Cornul şi Laptele" devine "Mic Dejun Sănătos". Ce se schimbă

Senatorii au votat aproape în unanimitate pentru inițiativa care vizează transformarea programului "Cornul şi Laptele" în "Mic Dejun Sănătos".

Senatorii au adoptat transformarea programului "Cornul şi Laptele" în "Mic Dejun Sănătos" cu 119 voturi din 120. Acest program ar urma să crească numărul de porţii în privinţa tuturor alimentelor pe care elevii le primesc în școli.

Mai concret, această modificare ar permite acordarea porției de lapte în toate zilele săptămânii, nu ca acum, doar în 3, iar achizițiile defalcate pe fiecare componentă să poată fi făcute pe criterii geografice, scrie Edupedu.ro. În plus, noul program ia în calcul variante și pentru elevii care au intoleranţe la gluten sau la lactoză.

Modificările propuse de proiect sunt următoarele:

  • Lapte și produse lactate, 5 porții pe săptămână/copil (de la 3 porții în prezent);
  • Fructe și legume, 5 porții pe săptămână/copil (de la 2 porții în prezent);
  • Cornul și celelalte produse de panificație să fie diversificate și cu adevărat proaspete, consumate în 24 de ore de la producție;
  • Alocare suplimentară pentru asigurarea de produse alternative pentru copiii cu intoleranțe la lactoză sau gluten;
  • Susținerea micilor producători locali (licitații pe loturi de mai mică extindere geografică și cu separare a tipurilor de produse/servicii achiziționate);
  • Posibilitatea de susținere a bugetelor prin decontarea în timp util (afectează cele mai mai vulnerabile comunități);
  • Metode de achiziție pe lanțul scurt;
  • Posibilitate de indexare cu inflația pentru a elimina situații în care nu se prezintă la licitații furnizorii (cum e cazul acum);
  • Măsuri educative pentru obiceiuri alimentare sănătoase, care să apropie copiii de mediu și de concepte precum agronomie rurală şi evitarea risipei alimentare;
  • Monitorizarea programului în regim de date deschise.

 
 

Comenteaza