Primăria a aprobat finanțările pentru sportul clujean, în valoare de 22 mil. lei

Primăria a aprobat finanțările pentru sportul clujean, în valoare de 22 mil. lei
| Foto: FC Universitatea Cluj

Consilierii locali din Cluj-Napoca au aprobat, luni, alocările de fonduri nerambursabile din anul 2024 pentru cluburile sportive din orașul de pe Someș.

Primăria și Consiliul local al municipiului Cluj-Napoca anunță acordarea de finanțări nerambursabile de la bugetul local pentru proiecte culturale și activităţi sportive pentru anul 2024. În total va fi acordată suma de 7,6 mil euro (38 mil lei), mai mult cu 25% decât suma alocată organizațiilor non-guvernamentale prin acest program în anul 2023.

Bugetul alocat este de 16.200.000 lei pentru proiecte culturale (dintre care 800.000 de lei pentru proiecte cu caracter social) și 21.875.000 lei pentru proiectele structurilor sportive. Finanțarea asigurată de Consiliul local al municipiului Cluj-Napoca va fi de maximum 90% din bugetul total al proiectului.

Potrivit proiectului de hotărâre, „U” Cluj va primi suma de 12,2 milioane lei (peste 2,4 milioane de euro) de la bugetul local al municipiului Cluj-Napoca, din cei 21,8 milioane de lei, fonduri nerambursabile pentru activități sportive. 

Boc: „Universitatea Cluj este brandul pentru care au murit moșii și strămoșii noștri”

Edilul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a ținut să explice modul în care se pot aloca finanțările nerambursabile din partea primăriei.

Sportul este un cap de afiș astăzi. Vedem creșterea graduală a sumelor. Anul acesta, suma este cu 25% mai mare alocată structurilor sportive decât anul trecut. Cineva m-a întrebat ieri de ce nu alocăm bani mai mulți către echipa de fotbal CFR Cluj. Vreau să lămuresc iar acest subiect extrem de serios. Revin, deși am vorbit și în anii trecuți. Noi finanțăm clubul CFR acolo unde este asociație și fundație, pe alte ramuri. Acolo unde este societate comercială ne interzice legea să alocăm bani.

Universitatea Cluj este o asociație non-profit, care are ca nucleu central primăria și universitățile clujene. Mai sunt astfel de cluburi în România. Acestea sunt asociații de drept public sau privat. Au dreptul să fie eligibili de bani publici. De aceea noi nu putem finanța CFR Cluj. O susținem prin alte mijloace posibile. Dar cu bani nu se poate, nu pentru că nu vrea primarul sau Consiliul Local, ci pentru că interzice legea.

În al doilea rând, brandul «U» este proprietatea acestui oraș. Avem obligația să o susținem. Nu putem întoarce spatele. Este brandul pentru care au murit moșii și strămoșii noștri. Echipele vin și pleacă, dar brandul rămâne. Îi mulțumesc domnului Radu Constantea că a salvat acest brand, într-un moment greu. Și noi ne mândrim cu CFR-ul când face perfromanțe. CFR primește astăzi pe ramura de asociație și alte ramuri de sport o sumă de bani. Universitatea Cluj are o altă formă de organizare juridică”, a afirmat Emil Boc.

Topul celor mai mari sume primite:

• 12.250.000 de lei - Asociația Sportivă Fotbal Club Universitatea Cluj;
• 3.500.000 de lei - Clubul Sportiv Universitatea;
• 2.600.000 de lei - Asociața Club Sportiv U-BT;
• 585.000 de lei - Clubul Sportiv Municipal Cluj-Napoca;
• 450.000 de lei - Federația Română de Handbal; 
• 360.000 de lei - Clubul Sportiv Savu Racing;
• 300.000 de lei - Federația Română de Gimnastică Ritmică; 
• 180.000 de lei -  Federația Română de Karate WUKF;
• 168.000 de lei -  Clubul Sportiv Politehnica Cluj-Napoca;
• 150.000 de lei - Clubul Sportiv „Voința”;
• 140.000 de lei - Clubul Sportiv „Motorhome Napoca Rally Team”;
• 110.000 de lei - Clubul Sportiv CFR Cluj;
• 100.000 de lei - Clubul Sportiv Sănătatea.

Comenteaza