Teodorovici dă înapoi după declarația privind serviciile medicale diferențiate

Teodorovici dă înapoi după declarația privind serviciile medicale diferențiate

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a revenit, sâmbătă, asupra declarației potrivit căreia ar trebui să existe două pachete de servicii de sănătate în funcţie de cuantumul contribuţiei plătite la asigurările de sănătate.

Declaraţia privind asigurările medicale a vizat o mai bună administrare a fondurilor în sistemul medical şi, implicit, o îmbunătăţire a serviciilor medicale, nicidecum o adâncire a inegalităţii sociale, a precizat sâmbătă ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici, potrivit Mediafax.

„În primul rând, cred cu tărie că fiecărui cetăţean trebuie să-i fie respectat dreptul constituţional de a-i fi ocrotită sănătatea. Totodată, consider că un sistem de servicii funcţional este acela care se bazează pe principiile echităţii, universalităţii şi solidarităţii, nicidecum unul care sa ducă la comportamente discriminatorii.

Consider că toţi românii, indiferent de veniturile realizate, trebuie să beneficieze de pachetul minim de servicii medicale. Afirmaţia mea a avut în vedere pachetele medicale extinse, respectiv posibilitatea ca fiecare asigurat să îşi poate adăuga servicii medicale suplimentare cum ar fi cele dentare, acoperirea cheltuielilor cu contribuţia la medicamente, îngrijirea la bătrâneţe sau în caz de invaliditate temporară sau permanentă, recuperare medicală etc. Astfel, putem asigura o mai bună finanţare a sistemului şi creşte eficienţa sa.

În prezent, există un singur pachet minimal asigurat de stat iar accesul la serviciile de sănătate este un drept universal pentru toţi cetăţenii”, a declarat ministrul Finanţelor.


Deputatul PSD Gabriel Petrea a catalogat, sâmbătă, pe Facebook, ca fiind „complet inacceptabilă” ideea ministrului de Finanţe privind apariţia unor pachete diferite de servicii de sănătate în funcţie de contribuţiile plătite.

Deputatul PSD Petre Florin Manole a scris pe Facebook că Eugen Teodorovici greşeşte cu ideea introducerii a două pachete de servicii de sănătate în funcţie de cuantumul contribuţiei plătite la CASS, pentru că măsura ar „deschide un drum către o societate divizată”.

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a declarat vineri, la o conferinţă pe teme medicale, că din punctul său de vedere ar trebui să existe două pachete de servicii de sănătate în funcţie de cuantumul contribuţiei plătite la asigurările de sănătate.

Comenteaza