România și Italia intensifică eforturile comune pentru identificarea membrilor crimei organizate

România și Italia intensifică eforturile comune pentru identificarea membrilor crimei organizate

MAI va creşte numărul poliţiştilor români în cadrul cooperării cu poliţiştii italieni pentru a identifica ce membri ai crimei organizate îşi desfăşoară activitatea infracţională pe teritoriul României.

Într-o postare video pe site-ul MAI, ministrul Predoiu subliniază că a stabilit cu omologul italian, în cadrul unei întâlniri recente, dezvoltarea cooperării poliţieneşti pentru combaterea crimei organizate, a traficului de droguri şi de fiinţe umane, prin schimb de experienţă, de informaţii şi acţiuni operative directe, comune, de combatere a crimei organizate.

"Creştem numărul de poliţişti români alocaţi acestei cooperări cu poliţiştii italieni pentru a identifica ce membri ai crimei organizate îşi desfăşoară activitatea infracţională pe teritoriul României. Aceste măsuri vor contribui direct la siguranţa cetăţenilor români", a afirmat Cătălin Predoiu.

El subliniază că pentru autorităţile de la Bucureşti, legătura cu poliţiile naţionale din alte state membre ale UE, cum e şi cea italiană, reprezintă o investiţie în capacitatea de luptă a Poliţiei Române cu crima organizată.

În acest context, demnitarul român precizează că a avut discuţii cu conducerea Academiei de Poliţie de la Roma pentru consolidarea colaborării cu Academia de Poliţie "Alexandru Ioan Cuza", în vederea creşterii numărului de poliţişti români care vor face schimb de experienţă cu colegii italieni.

De asemenea, cei doi omologi au discutat aspecte legate de "practica unor cetăţeni condamnaţi definitiv, care fug de aplicarea legii române şi găsesc portiţe legale în legea italiană pentru a face acest lucru".

"Respectând independenţa tuturor magistraţilor europeni, am subliniat faptul că reglementările europene stabilesc fără echivoc principiul recunoaşterii hotărârilor judecătoreşti definitive în cadrul Uniunii Europene. Ministrul italian şi-a exprimat acordul cu privire la aceste puncte de vedere şi am convenit să menţinem acest subiect pe agenda noastră comună", a mai afirmat Predoiu.

Comenteaza