Orice cetățean român va putea să-și plătească taxele online. Anunțul făcut de către deputatul Băltărețu

Orice cetățean român va putea să-și plătească taxele online. Anunțul făcut de către deputatul Băltărețu
| Foto: Facebook.com/viorelbaltaretudeputat

Camera Deputaților a adoptat, marți, proiectul de lege care prevede obligaţia ca toate instituţiile publice să accepte plata online. Co-inițiator al proiectului este deputatul clujean Viorel Băltărețu.

Așadar, legea obligă instituțiile statului - locale și centrale -, dar și furnizorii de servicii publice, să accepte plăți cu cardul și online.

Potrivit unui comunicat de presă trimis ZIUA de CLUJ, avantajele pentru cetățeni și pentru companii sunt numeroase: află ușor ce taxele au de plătit; nu trebuie să se deplaseze la ghișeu; informațiile de pe platformă sunt disponibile 24/7; plătesc cu cardul printr-un simplu click.

Obiectivul inițiatorilor este ca toate instituțiile publice să fie înscrise pe platformă. Astfel, cetățenii vor avea acces la toate taxele și impozitele de plătit, la orice administrație. În viitorul apropiat, se are în vedere și posibilitatea înrolării și plății cu cardul din străinătate, solicitată îndelung de românii din diaspora.

Instituțiile publice au libertatea de a alege soluția tehnică, putând apela la platforma ghiseul.ro (administrată de Autoritatea pentru Digitalizarea României) sau alte opțiuni, după modelul unor primării care oferă deja plata online prin intermediul propriului website.

“Într-un moment în care încrederea în statul român e la cote minime și grijile cotidiene abundă, e deosebit de important să luăm măsuri pentru a crește calitatea vieții românilor. Legea Vreau să plătesc taxe online e o asemenea măsură simplă, dar cu efecte benefice, atât pentru români, cât și pentru optimizarea colectării taxelor. Mă bucur că, deși lupta cu birocrația bate pasul pe loc, am reușit să obținem o majoritate parlamentară care susține această măsură de de-birocratizare și eficientizare a administrației publice”, a afirmat deputatul USR de Cluj, Viorel Băltărețu.

Context:

Încrederea românilor în instituțiile statului este la un minim istoric. Într-un moment în care grijile cotidiene îi copleșesc, e critic să luăm măsuri care să le facă viața mai ușoară.

Legea Vreau să plătesc taxe online e despre digitalizare, debirocratizare, reforma administrativă, un pas înainte împotriva corupției. Dar, mai mult decât orice, e o măsură simplă, dar cu efecte pozitive exponențiale. În plus, va eficientiza și colectarea taxelor.

În acest moment, România ocupă ultimul loc între statele Uniunii Europene la capitolul servicii publice digitale, conform statisticilor Comisiei Europene.

Din peste 3000 de UAT-uri la nivel național, peste 2000 încă nu au aceste servicii digitalizate.

Comenteaza