Europarlamentarul Daniel Buda: „România va beneficia de 1,95 miliarde de euro din Fondul pentru o tranziție justă”

Europarlamentarul Daniel Buda: „România va beneficia de 1,95 miliarde de euro din Fondul pentru o tranziție justă”

Parlamentul European a aprobat Fondul pentru o tranziție justă, iar România va beneficia de aproximativ 2 miliarde de euro, primind astfel a treia cea mai mare alocare de la nivelul UE, a anunțat europarlamentarul clujean Daniel Buda.

Acest fond este un instrument creat special pentru a ajuta regiunile europene care au cea mai mare nevoie de finanțare în tranziția spre o economie verde și va ajuta locuitorii din zone precum Valea Jiului, Oltenia sau Galați.

„În ședința plenară din această săptămână, Parlamentul European a aprobat Fondul pentru o tranziție justă de 17,5 miliarde de euro care va ajuta țările Uniunii să răspundă la impactul social și economic al tranziției către neutralitatea climatică.

Fondul se adresează în special regiunilor care trebuie să elimine treptat producția și utilizarea de cărbune, lignit, turbă și șisturi petroliere sau să își transforme industriile cu consum intens de carbon.

România este unul dintre cei mai mari beneficiari ai acestui instrument, cu o alocare de 1,95 miliarde de euro, bani ce vor sprijini în special regiunile dependente de o economie intensivă în emisii de carbon, precum Valea Jiului, Oltenia, Galați. Tranzițiile juste înseamnă trecerea la o economie mai verde și digitală, care schimbă în profunzime regiuni, orașe, dar și diferite sectoare și lucrători.

Pentru a asigura tranziții juste, este extrem de important ca aspectele sociale să fie avute în vedere în viitorul proces decizional. Numai dacă investim în capitalul uman și asigurăm o protecție suficientă pentru fiecare lucrător, ne putem asigura că întreaga Europă trece la o nouă eră ecologică și nimeni nu este lăsat în urmă!”, a transmis Daniel Buda, pe pagina sa de Facebook.

Fondul pentru o tranziție justă (JTF) este primul pilon al Mecanismului pentru o tranziție justă, un instrument-cheie pentru sprijinirea regiunilor, a industriilor și a lucrătorilor care se vor confrunta cu cele mai mari provocări legate de punerea în aplicare a Pactului verde european.

Comenteaza