Exclusiv Update EUROPARLAMENTARE 2019. Câți clujeni au șanse să ajungă la Bruxelles

EUROPARLAMENTARE 2019. Câți clujeni au șanse să ajungă la Bruxelles

Au mai rămas două luni până la alegerile europarlamentare, când românii își vor alege reprezentanții în Parlamentul European pentru următorii 4 ani. Sondajele arată că PSD pierde teren, PNL și Alianța 2020 USR-PLUS iau avânt, iar UDMR se "îneacă la prag".

UPDATE: Rareș Bogdan intră în politică să "răpună" PSD. "Pericolul pentru România este mult prea mare. Intru în PNL, candidez la europarlamentare cap de listă"

----

În cea de-a noua legislatură, numărul de europarlamentari se reduce de la 751 la 705, în urma Brexitului. România câştigă, însă, un loc, așa că vom avea 33 de reprezentanți în Parlamentul European (PE).

Vă prezentâm mai jos scenariile pe care două sondaje recente, realizate pentru alegerile europarlamentare, le conturează:

PSD și PNL sunt primele partide în opţiunea electoratului din România pentru europarlamentare, iar diferenţa dintre cele două s-a micşorat, arată un sondaj publicat la începutul lunii martie 2019, de Parlamentul European, în seria sondajelor naționale.

PSD ar câștiga alegerile europarlamentare cu 29,9%, rezultat ce i-ar asigura, cel mai probabil, 11 din cele 33 de locuri în Parlamentul European. Social-democrații sunt urmați de PNL cu 24,4% și un număr de 9 europarlamentari.

Pe locul al treilea, la mare diferență de primele două poziții, se clasează ALDE, cu 9,1%, iar la foarte mică distanţă se află USR, cu 9.0%. Procentajul le-ar asigura fiecăruia din cele două partide câte 3 reprezentanți la Bruxelles. Menționăm faptul că ultimul sondaj făcut public de Parlamentul European a fost realizat înainte ca USR și PLUS să anunțe formarea alianței pentru alegerile din mai.

Pe locul cinci de află partidul fostului premier Victor Ponta, PRO România, cotat cu 7,8%, respectiv cu 3 mandate în PE. Partidul lui Ponta este urmat de PLUS, partidul unui alt fost premier, Dacian Cioloş, care are 6% din voturile românilor, scor ce i-ar asigura două locuri în Parlamentul European. 

UDMR trece pragul la limită, cu 5,1%, ceea ce înseamnă că ar trimite doi deputați la Bruxelles. Partidul înfiinţat de Traian Băsescu, PMP nu ar face pragul electoral, având doar 4,7% din intențiile de vot.

EUROPARLAMENTARE 2019. Câți clujeni au șanse să ajungă la Bruxelles

Astăzi, Ludovic Orban le-a prezentat liberalilor, în şedinţa BEX, sondajul intern al partidului, potrivit căruia PNL este cotat la 27,9%, depăşind PSD, care este la 26%, au declarat surse politice citate de Mediafax.

Sondajul intern a fost realizat la sfârşitul lunii februarie şi începutul lunii martie. Cifrele prezentate de liderul liberalilor arată că PNL este la 27,9% (11 locuri în PE), PSD la 26% (10 locuri), Alianţa 2020 USR-PLUS la 16% (6 locuri), ALDE - 11,8% (4 locuri), Pro România - 6,7% (2 locuri).

EUROPARLAMENTARE 2019. Câți clujeni au șanse să ajungă la Bruxelles

Câți eurodeputați ar urma să trimită Clujul la Bruxelles

PSD: Negocierile interne continuă în PSD și săptămâna următoare, portrivit surselor Ziua de Cluj. Social-democrații clujeni au solicitat, în cadrul discuţiilor, un loc eligibil pentru un candidat din organizație, iar dacă Liviu Dragnea va accepta solicitarea PSD Cluj, numele candidatului va fi făcut public săptămâna viitoare, mai spun sursele Ziua de Cluj. În caz contrar, Clujul nu va avea candidat pe listele pentru europarlamentare ale PSD. "Dacă nu vom primi un loc eligibil, nu vom avea om pe listă", a declarat un lider PSD Cluj.

PNL: Lista PNL pentru alegerile europarlamentare a fost validată joi şi conţine următoarele nume: Rareş Bogdan, Mircea Hava, Siegfried Mureşan, Vasile Blaga, Adina Valean, Daniel Buda, Dan Motreanu, Gheorghe Falcă, Cristian Buşoi, Marian Jean Marinescu, Vlad Nistor, Mihai Ţurcanu, Violeta Alexandru.

Daniel Buda, preşedintele PNL Cluj şi eurodeputat în funcţie, și-a anunțat intenția de a candida pentru încă un mandat, încă de anul trecut. Într-o vizită la Cluj, Ludovic Orban a precizat că “forța PNL Cluj" va fi răsplătită cu un loc eligibil pe listele partidului. Conform listei, Buda ocupă poziţia şase. Având în vedere că partidul condus de Ludovic Orban se bazează pe un scor de 25-30%, PNL ar urma să trimită în PE aproximativ 10 deputați. 

Alianța USR-PLUS: Pe lista cu candidații la europarlamentare făcută publică de Alianța USR – PLUS (care se bazează pe 7 locuri eligibile) nu apare niciun clujean: Dacian Cioloş (PLUS), Cristian Ghinea (USR), Dragoş Pâslaru (PLUS), Clotilde Armand (USR), Dragoş Tudorache (PLUS), Nicu Ştefănuţă (USR), Vlad Botoş (USR), Ramona Strugariu (PLUS).

ALDE: Sondajul PNL arată un scor de 11,8% pentru partidul condus de Călin Popescu Tăriceanu, ceea ce înseamnă că, în cel mai bun caz, ALDE ar urma să trimită în PE 4 deputați. Lista partidului, făcută publică la sfârșitul lunii februarie, îl situează pe clujeanul Radu Silaghi Dumitrescu pe a șaptea poziție. Potrivit sondajelor, șansele profesorului clujean de a ajunge la Bruxelles sunt mici spre zero.

PRO România nu a anunțat niciun candidat clujean pe lista pentru alegerile europarlamentare.

UDMR: În scenariul optimist sugerat de sondajul Parlamentului European, UDMR ar putea trece pragul electoral și trimite 2 reprezentanți la Bruxelles. Sondajul PNL arată însă că Uniunea nu ar trece pragul electoral. Hegedus Csilla, singurul reprezentant al UDMR Cluj de pe listă, ocupă locul 3 și are șanse mici să ajungă în PE.

Demos, noul partid de stânga care încearcă să își facă loc în viața politică românească, are o clujeancă pe lista pentru PE. Linda Greta Zsiga ocupă primul loc din listă, însă partidul ei nu este cotat cu șanse să depășească pragul electoral la alegerile din luna mai. Linda Greta Zsiga este o activistă romă pentru dreptul la locuire din Pata Rât, Cluj-Napoca, care a militat în ultimii ani pentru asigurarea unei vieți demne pentru toți, indiferent de etnie sau de condiția socială, pentru accesul persoanelor vulnerabile la locuințe sociale și accesul la educație pentru copiii dezavantajați. În lupta sa civică, Linda Greta Zsiga a avut aliați de la nivel național și european.

Așadar Daniel Buda ar putea fi singurul clujean în PE, la fel ca și în actuala legislatură.

Comenteaza