Deputatul Csoma Botond: „UDMR sprijină înființarea unei curți penale internaționale pentru a-i aduce în fața justiției pe autorii crimelor de război din Ucraina”

Deputatul Csoma Botond: „UDMR sprijină înființarea unei curți penale internaționale pentru a-i aduce în fața justiției pe autorii crimelor de război din Ucraina”
| Foto: g4media.ro

Parlamentarul clujean Csoma Botond, care este și liderul grupului parlamentar UDMR din Camera Deputaților, a participat joi, 28 aprilie, la reuniunea de primăvară a Adunării Parlamentare al Consiliului Europei de la Strasbourg.

În cadrul întâlnirii, una din temele de discuție a fost agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei și tragerea la răspundere a agresorului, relatează udmr.ro.

Botond a atras atenția asupra faptului că un număr tot mai mare de rapoarte neoficiale ale supraviețuitorilor susțin agresiunea Rusiei împotriva populației civile din Ucraina sub formă de viol, hărțuire sexuală, tortură, execuții în masă și genocid, ca armă de război împotriva acesteia.

”Armata rusă comite crime de război împotriva populației ucrainene. Pe parcursul secolului al XX-lea am văzut o serie de atrocități care au afectat populația nevinovată, dar să nu uităm că Tribunalul Militar Internațional, înființat la Nürnberg după al Doilea Război Mondial, a examinat responsabilitatea liderilor Germaniei naziste în ororile războiului. Crimele împotriva umanității nu pot rămâne nepedepsite.

Declarația cu privire la atrocități din anul 1943 este o piatră de temelie istorică, semnată atunci și de către sovietici, iar acum masacrul pe care îl desfășoară rușii ar trebui să-i amintească actualului lider de la Kremlin nu doar faptul că înaintașii săi au semnat acest act, dar și faptul că, în 1945, au semnat și Acordul de la Londra, care a devenit baza proceselor de la Nürnberg.

Consiliul Europei trebuie să folosească toate mijloacele posibile pentru a înființa, cât mai curând, o curte penală internațională care să-i aducă în fața justiției pe autorii crimelor de război și atrocităților din Ucraina”, a declarat deputatul UDMR de Cluj.

La Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei UDMR a fost reprezentată de către deputații Csoma Botond și Nagy Szabolcs.

Comenteaza