Corina Creţu, la Cluj: "Guvernele nu pot decide din capitale investiţiile locale"

Corina Creţu, la Cluj: "Guvernele nu pot decide din capitale investiţiile locale"

Guvernele UE trebuie să înţeleagă că nu pot decide din capitale unde, cât şi cum pot să investească la nivel local, spune comisarul european pentru politică regională, Corina Creţu. Nevoile cetăţenilor sunt cunoscute de cetăţeni, spunea aceasta.

Corina Creţu a declarat, luni, la Cluj-Napoca, la o conferinţă organizată de Comitetul European al Regiunilor, că politica de coeziune are ca obiectiv central combaterea disparităţilor dintre ţările şi regiunile Europei prin politici adaptate realităţilor locale.

„Politica de coeziune a fost şi rămâne principala politică de investiţii a UE, având ca obiectiv central combaterea disparităţilor dintre ţările şi regiunile Europei prin politici adaptate realităţilor locale, care pun accent pe inovare, competitivitate, locuri de muncă, schimbări climatice şi de mediu.

Sper ca guvernele să înţeleagă că nu pot decide din capitale unde, cât, cum pot să investească la nivel local, eu cred că primarii şi cei care locuiesc aici ştiu cel mai bine nevoile cetăţenilor şi de aceea încurajăm ca fondurile europene să fie concentrate în mare parte în mâna celor care sunt reprezentaţi direct de cetăţeni, pentru că şi-au dezvoltat capacitatea administrativă şi ştiu care sunt, exact, nevoile cetăţenilor.

Sperăm ca în următoarea perioadă de programare, cât mai multe state să ofere management direct fonduri europene pe tot parcursul procesului de elaborare a proiectelor, până la implementarea acestora”, a spus Creţu, citată de MEDIAFAX.RO. 

Potrivit acesteia, modelele centralizate lasă, încă, în seama capitalelor să decidă unde şi cât să se investească, astfel că, în discuţiile cu statele membre pentru acordurile de parteneriat privind programele operaţionale aferente perioadei 2021–2027 trebuie să se găsească înţelegere din partea guvernelor pentru alocarea directă a banilor regiunilor şi primăriilor.

Corina Creţu participă, luni, la Cluj-Napoca la conferinţa Comisiei pentru politica de coeziune teritorială (COTER) a Comitetului European al Regiunilor ”Susţinerea şi dezvoltarea unei politici de coeziune eficiente pornind de la autorităţile locale şi regionale din Uniunea Europeană”.

La eveniment mai sunt prezenţi, printre alţii, Isabelle Boudineau, preşedintele COTER a Comitetului European al Regiunilor, şi primarul Emil Boc.

Comenteaza