Amendamente importante pentru fermieri, adoptate în Parlamentul European

Amendamente importante pentru fermieri, adoptate în Parlamentul European
Amendamentele au fost adoptate în Comisia de Agricultură şi Dezvoltare Rurală din Parlamentul European.

"Am formulat alături de colega mea, Viorica Dăncilă, o serie de amendamente extrem de importante pentru fermieri, care au fost şi adoptate la propunerea privind normele financiare aplicabile bugetului general al Uniunii Europene - regulamentul „Omnibus". În concret, este vorba de propuneri de modificare a legislaţiei sectoriale la jumătatea perioadei de programare financiară 2013-2020.

Unul dintre amendamentele adoptate se referă la sprijinul care se acordă pe hectar la suprafață agricolă și, în cazuri justificate, și pe unitate vită mare (UVM), fermierilor sau grupurilor de fermieri care se angajează în mod voluntar să adopte sau să mențină practici și metode specifice agriculturii ecologice, astfel cum sunt definite în Regulamentul (CE) nr. 834/2007 și care sunt fermieri activi în înțelesul articolului 9 din regulamentul (UE) nr. 1307/2013.

Un alt amendament adoptat se referă la cuantumul care trebuie recuperat de la beneficiar în contextul unei plăți individuale pentru o schemă de ajutor sau o măsură de sprijin, fără a include dobânda aferentă şi care nu trebuie să depășească 250 de euro şi nu 100 de euro, cum era prevăzut iniţial", a declarat eurodeputatul Daniel Buda, membru PPE şi preşedintele PNL Cluj.

Un alt amendament important care a fost adoptat în cadrul şedinţei a fost includerea în cadrul sprijinului cuplat a cărnii de porc şi a cărnii de pui. "Sprijinul cuplat poate fi acordat în următoarele sectoare și producții: cereale, plante oleaginoase, culturi proteice, leguminoase pentru boabe, in, cânepă, orez, fructe cu coajă lemnoasă, cartof pentru feculă, lapte și produse lactate, semințe, carne de oaie și de capră, carne de vită și mânzat, carne de porc, carne de pui, ulei de măsline, viermi de mătase, furaje uscate, hamei, sfeclă de zahăr, trestie de zahăr și cicoare, fructe și legume și specii forestiere cu ciclu scurt de producție.

Sprijinul cuplat poate fi acordat în acele sectoare sau în acele regiuni dintr-un stat membru în care anumite tipuri de agricultură sau anumite sectoare agricole care sunt deosebit de importante din motive economice, sociale sau de mediu sunt afectate de anumite dificultăți. Cu excepția sectorului de culturi proteice, sprijinul cuplat poate fi acordat numai în măsura în care este necesar pentru crearea unui stimulent în vederea menținerii nivelurilor actuale de producție în sectoarele sau regiunile în cauză", a precizat europarlamentarul liberal.

Daniel Buda explică faptul că prin amendamentul formulat, a reuşit eliminarea din cadrul regulamentului UE Nr. 1306/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului din 17 decembrie 2013 privind finanțarea, gestionarea și monitorizarea Politicii Agricole Comune, a articolului 54, alineatul (2) care se referă la procedurile de recuperare a plăţilor necuvenite. Acesta mai afirmă că noile prevederi adoptate contribuie la îmbunătăţirea legislaţiei sectoriale şi constituie un sprijin real pentru fermierii români şi pentru cei europeni în general.

Comenteaza