Alegeri Parlamentare 2020. Programul de votare/ Reguli la vot în pandemie

Alegeri Parlamentare 2020. Programul de votare/ Reguli la vot în pandemie

Duminică, românii vor alege prin vot deputaţii şi senatorii care îi vor reprezenta în Camera Deputaţilor şi Senat pentru următorii patru ani.

Secţiile de votare din ţară s-au deschis duminică, peste 18 milioane de alegători fiind aşteptaţi la urne pentru a decide cine îi va reprezenta în Parlament, în următorii patru ani.

Votarea în ţară se desfăşoară într-o singură zi - duminică, de la ora 7,00 până la 21,00.

La ora 21,00, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare declară votarea încheiată şi dispune închiderea localului de vot. Alegătorii care, la ora 21,00, se află în sediul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând în afara acestui sediu pot să îşi exercite dreptul de vot până cel mult la ora 23,59, aceştia primind bonuri de ordine cu ştampila de control a secţiei de votare.

În străinătate, se votează pe parcursul a două zile - sâmbătă şi duminică, fiind organizate peste 700 de secţii.

Actele necesare la vot

Pentru a vota pentru alegerile parlamentare, alegătorii trebuie să aibă acte de identitate valabile în ziua votării. Totuşi, Biroul Electoral Central a precizat că pe 6 decembrie îşi vor putea exercita dreptul constituţional şi cei al căror act de identitate expiră în perioada 1 martie 2020 - 6 decembrie 2020, în contextul epidemiei de COVID-19.

Potrivit legii, cetăţenii români îşi pot exercita dreptul la vot în baza unuia dintre următoarele acte de identitate:

- cartea de identitate
- cartea electronică de identitate
- cartea de identitate provizorie
- buletinul de identitate
- paşaportul diplomatic
- paşaportul diplomatic electronic
- paşaportul de serviciu
- paşaportul de serviciu electronic
- carnetul de serviciu militar, în cazul elevilor din şcolile militare.
 
Reguli antiepidemice la vot

La fel ca în cazul alegerilor locale, în secţiile de votare vor fi respectate reguli antiepidemice pentru siguranţa populaţiei. Astfel, în toate unităţile în care se desfăşoară procesul de votare pentru alegerile parlamentare vor exista recipiente cu dezinfectant pentru mâini, iar purtarea măştii de protecţie va fi obligatorie.

- purtarea măştii de protecţie, pentru a acoperi nasul şi gura 
- distanţare fizică de cel puţin 1 metru între participanţii la procesul electoral 
- dezinfecţia periodică a mâinilor, cât şi după fiecare contact direct cu alte persoane 
- dezinfecţia sediilor secţiilor de votare, potrivit reglementărilor în vigoare

Potrivit unei decizii adoptate de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, la intrarea în secţia de vot va fi verificată temperatura corporală a fiecărei persoane. Înăuntru, se va menţine o distanţă adecvată, iar timpul petrecut în secţia de vorate trebuie să fie cât mai mic.

Cu excepţia situaţiilor speciale, fiecare alegător va fi „instruit să poziţioneze actul de identitate sau documentul de identitate în suportul terminalului informatic, pentru preluarea datelor de identificare în Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal (SIMPV).” Dacă operatorul de calculator va fi nevoit să realizeze procedura în locul alegătorului, acesta se va dezinfecta imediat sau va schimba mănuşile.

Deşi purtarea măştii este obligatorie, pentru identificarea votantului se va face o excepţie pentru câteva momente. Astfel, fiecare alegător va îndepărta masca pentru a-şi confirma identitatea, „la o distanţă de minimum 1,5 m faţă de operatorul de calculator şi membrii biroului electoral al secţiei de votare, iar după identificare, alegătorul îşi va repoziţiona masca acoperind nasul şi gura”.

Instrumentele de scris şi ştampilele utilizate în timpul procesului de votare vor fi poziţionate la îndemâna alegătorilor, pentru a evita contactul direct cu membrii biroului electoral al secţiei de votare.

După ce a votat, alegătorul îşi va aplica singur, cu ajutorul membrilor biroului electoral al secţiei de votare, timbrul autocolant ori ştampila cu menţiunea „Votat” pe actul de identitate sau documentul utilizat pentru a-şi exercita dreptul constituţional.

Comenteaza