Ce este CENTAURUS, noua variantă de COVID care îi îngrijorează pe medici

Ce este CENTAURUS, noua variantă de COVID care îi îngrijorează pe medici

Virusologii sunt îngrijorați cu privire la Centaurus, noua variantă Omicron care se răspândeşte rapid și care conține multe mutații.

Varianta BA.2.75, supranumită Centaurus, a fost detectată pentru prima dată în India, la începutul lunii mai. Numărul de cazuri a crescut în ritm alert și, aparent, mai rapid decât varianta extrem de transmisibilă BA.5.

Varianta Centaurus a ajuns deja în alte 10 țări, inclusiv Marea Britanie, SUA, Australia, Germania și Canada, relatează The Guardian.

La începutul lunii iulie, Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) a clasificat-o drept „variantă aflată în procedură de monitorizare”. Astfel, există unele indicii că ar putea fi mai transmisibilă sau asociată cu o boală mai gravă. Deocamdată, dovezile nu sunt concludente.

Pe lângă creșterea sa rapidă și răspândirea geografică largă, experții au fost alertați de numărul mare de mutații suplimentare pe care BA.2.75 le conține, în raport cu BA.2, din care ar fi evoluat.

„Nu atât mutațiile sunt cele care îngrijorează, ci mai mult numărul/combinația lor”, a spus dr. Tom Peacock, virusolog la Imperial College London, care a fost primul care a identificat Omicron ca o potențială îngrijorare în noiembrie 2021.

„Este greu de prezis efectul atâtor mutații care apar împreună și care dau putere virusului atunci când se manifestă împreună. Este cu siguranță un potențial pericol pentru ceea ce urmează după BA.5.”, a adăugat el.

Și Organizația Mondială a Sănătății  monitorizează îndeaproape noua variantă, dar încă nu are încă suficiente mostre pentru a evalua severitatea acesteia.

Dacă anul trecut experții credeau că varianta Delta este apogeul virusului, apariția Omicron și a subvariantelor sale arată că acest virus nu poate fi ținut sub control prin același plan care s-ar aplica în caz de gripă.

Comenteaza