Varga: Romsilva va rămâne cu 2,2 milioane de hectare de pădure, trebuie începute împăduriri

">
Lucia Varga a declarat, joi, într-o conferinţă de presă la Târgu Mureş, că, probabil, în urma retrocedărilor de pădure prin instanţă în proprietatea publică a Romsilva vor mai rămâne doar 2,2 milioane de hectare, astfel că regia trebuie să aloce bani prin bugetul său de venituri şi cheltuieli pentru lucrări de împădurire, "pentru asigurarea integrităţii fondului forestier".
"În perioada următoare vor mai fi procese în instanţă, vom fi obligaţi să retrocedăm păduri. Se estimează că vom ajunge undeva la 2,2 milioane de hectare proprietate publică a statului aflată în administrarea Romsilva şi trebuie, în acelaşi timp, să acordăm prioritate creşterii suprafeţei pădurilor, astfel încât stocul tampon să nu scadă sub 3 milioane de hectare, asigurând astfel materia primă pentru industria lemnului pe termen lung. (...) Probabil în procesul de retrocedare se va ajunge la 2,2 milioane de hectare. Pe de altă parte, pe măsură ce Romsilva pune în practică deciziile instanţei, trebuie să achiziţioneze suprafeţe şi să le împădurească", a spus ministrul.
Varga a adăugat că nu se antepronunţă în ceea ce priveşte soluţiile ce vor fi date de instanţe, însă a făcut o evaluare raportându-se la suprafaţa pe care o deţinea statul român înainte de 1948.
Ministrul a declarat, totodată, că în urma sentinţelor judecătoreşti favorabile foştilor proprietari de pădure vor trebui puşi "oamenii în drept", iar ministerul nu poate doar să "asiste" la acest proces, ci trebuie să creeze "acest stoc tampon pentru ca industria să aibă materie primă asigurată de stat".
"Chiar săptămâna trecută, la aprobarea rectificării, am primit 35 de milioane pentru împădurire de terenuri şi în perioada următoare vom veni cu proiecte clare pentru a realiza primele împăduriri din banii respectivi. Nu vă ascund că vom da prioritate perdelelor de protecţie, pentru că se impune realizarea lor de-a lungul autostrăzilor şi a drumurilor naţionale", a conchis Varga.
Romsilva are în administrare 3,2 milioane hectare de pădure proprietatea statului şi un milion de hectare proprietate privată, dar şi 12 parcuri naţionale, 11 parcuri naturale, 38 de rezervaţii şi monumente ale naturii, 70 situri Natura 2000, 51 situri de importanţă comunitară şi 19 situri de protecţie avifaunistică.