Ministrul Varga e consternat de ce a descoperit la Cluj: "Funcţiona o adevărată mafie" VIDEO

Ministrul Varga e consternat de ce a descoperit la Cluj:
Direcţia Silvică cumpără tone de melci de la o firmă privată pentru 110.00 de euro.

Lucia Varga, ministrul Pădurilor, este consternată de faptul că în urma controalelor la Direcţia Silvică din Cluj (DSC) a descoperit că instituţia a încheiat un contract pentru cumpărarea a 100 de tone de melci cu o firmă privată, Rom Bio, la preţul de 110.000 de euro.

Aceasta spune că e vorba de un împrumut dat fără dobândă de DSC către Rom Bio, întrucât melcii au fost cumpăraţi în mai 2010 şi au fost revânduţi firmei la acelaşi preţ în octombrie 2010. "De fapt, melcii nici nu au existat", afirmă Varga. Ea a explicat că banii au fost transferaţi dintr-un cont în altul.

Totodată, DSC a derulat afaceri cu firma Holz Industrie. Varga spune că angajaţii de la stat au ajuns să lucreze pentru o firmă privată. "Toate aceste ilegalităţi au fost posibile întrucât la Cluj funcţiona o adevărată mafie a lemnului, susţinută la nivel politic", a subliniat ministrul.

"Am constatat tăieri efectuate în urmă cu un an, proaspete, iar vinovaţii au fost traşi la răspundere. Dar sunt şi tăieri făcute în urmă cu trei-patru-cinci ani, iar vinovaţii stau liniştiţi, că faptele se prescriu. Le spun foştilor şefi de la ocoalele silvice Beliş, Someşul Rece, Gilău şi Turda să nu mai stea liniştiţi, că le facem dosare penale din 1 august", a menţionat Varga.

Ministrul a arătat că în urma controalelor 17 pădurari au fost concediaţi. Trei şefi de districte au rămas fără slujbe, la fel şi şeful ocolului silvic din Someşul Rece. Alţi 64 de angajaţi au fost sancţionaţi cu măsuri administrative.

Controalele la DSC vin după ce fostul director, Traian Mariş, a fost arestat. El se află în arest preventiv din 18 aprilie, fiind acuzat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Cluj de luare de mită. Fostul şef al DSC a fost denunţat de doi pădurari, Călin Bâlc şi Voicu Tomoş, care s-au plâns procurorilor că Mariş le-a cerut sume cuprinse între 4.000 şi 10.000 de euro ca să le acopere neregulile descoperite în urma unor controale şi să nu îi concedieze. Fostul director ar fi primit mai multe sume de bani de la aceştia, începând din septembrie 2012 până în momentul în care a fost reţinut de anchetatori.

Ultima oară, arată procurorii, cei doi au dat mita prin intermediul lui Valentin Mariş, un alt pădurar, fiind vorba de 10.000 de lei, respectiv câte 5.000 de lei de la fiecare. Ex-directorul a încercat să sugereze în faţa instanţei că este în relaţii de duşmănie cu cei doi denunţători, însă nu a putut explica ce interese avea Valentin Mariş, învinuit la rândul său în dosar, să spună că intermedia mita, din moment ce între inculpat şi acesta era o relaţie de prietenie.

Declaraţiile date de denunţători în cazul lui Mariş au scos la iveală probleme foarte grave, respectiv practici mafiote generalizate la DSC. De altfel, procurorii DNA au şi început cercetările în cazul lui Ioan Morar, care a ocupat funcţia de şef al DSC înainte de Traian Mariş.

Vom reveni cu amănunte.

Comenteaza