Penicilina – mucegai, aspirina – extract de copac, ivermectina – leac pentru pisici. Nu avem nevoie de ele în România

Penicilina – mucegai, aspirina – extract de copac, ivermectina – leac pentru pisici. Nu avem nevoie de ele în România

Există două produse farmaceutice, penicilina și aspirina (este mai simplu să folosesc denumirea notorie în loc de acid acetilsalicilic, substanță activă), care merită fără rezerve titlul de “medicamente minune” ale ultimilor peste 100 de ani. Sunt substanțe care au schimbat durata și calitatea vieții oamenilor.

Datorită lor, direct dar și indirect, pentru că au dus la descoperirea altor medicamente și tehnologii, trăim cu 30 de ani mai mult decât la începutul sec. XX. Într-un articol publicat în 2011, într-o prestigioasă revista japoneză, autorul, Andy Crump, propunea ca și ivermectina să fie încoronată cu același titlu pentru contribuția pe care a adus-o la sănătatea și la bunăstarea omenirii.

În 2015, cercetătorii care au descoperit substanța, americanul William Campbell și japonezul Satoshi Omura, erau recompensați cu Premiul Nobel pentru fiziologie și medicină. Deci ivermectina este o substanță de Nobel. De ce? Pentru că a salvat sute de milioane de oameni din Africa, America de Sud și Asia care până la apariția substanței nu aveau nici o șansă.

Lumea își amintește poate de River Blindness, o boală cauzată de un vierme, care provoca orbirea și distrugere cutanată, iar în cele din urmă dizabilitate și moarte. Boala era endemică, în 1970, în 37 de țări din trei continente. În 1988, după utilizarea pe scară largă a ivermectinei, oncocercoza (denumirea științifică a bolii) a fost practic eradicată. Au fost stăvilite, tot cu ajutorul ivermectinei, zeci de alte boli parazitare foarte răspândite pe tot mapamondul, atât la oameni cât și la animale.

S-a discutat foarte mult în ultima săptămână, deseori cu o violență verbală incredibilă, pe marginea ivermectinei, spunându-se că se experimentează utilizarea la oameni a medicamentelor pentru pisici. Minciună sau confuzie, nu contează, dar ca să clarificăm, există cel puțin 1.200 de substanțe farmaceutice comune uzului uman și veterinar. Cu puține excepții, toate marile companii farmaceutice din lume produc și medicamente de uz veterinar.

Opinia aceasta nu este pentru a promova utilizarea ivermectinei în tratamentul SARS-CoV-2, asta vor decide specialiștii. Nu este nici o opinie de afaceri, așa că poate că nu va interesa bancherii, corporatiștii, antreprenorii, avocații de fuziuni și achiziții, lobby-iști, chiar dacă prin utilizarea ivermectinei multe țări și-au revenit din punct de vedere economic și sanitar. Am vrut doar să reamintesc oamenilor de afaceri care-o citesc că lucrurile mari au începuturi mărunte și să punctez că noi, românii, oameni deștepți și educați, să ne străduim să rămânem așa.

Dragoș DAMIAN
CEO Terapia SA

Comenteaza