Dragoş Damian, Terapia Cluj: Stimate Domnule Preşedinte Klaus Iohannis, dacă programul de la New York vă permite, vă rog să vă întâlniţi cu Elon Musk şi cu şefii de la Eli Lilly

Dragoş Damian, Terapia Cluj: Stimate Domnule Preşedinte Klaus Iohannis, dacă programul de la New York vă permite, vă rog să vă întâlniţi cu Elon Musk şi cu şefii de la Eli Lilly

Îmi cer scuze că va abordez în felul acesta, mă numesc Dragoș Damian și lucrez la o fabrică de medicamente din Cluj-Napoca. Nu este o fabrică mare, dar suntem mândri că ne plătim toate taxele, impozitele și contribuțiile la noi în țară.

Tot citesc în presă că România este o țară de consum din import, că avem toate deficitele din lume, mai ales cel de balanță comercială pentru că nu mai fabricăm nimic în țară, că în loc să construim fabrici construim malluri, că Marcel Ciolacu spune că finanțele noastre sunt o “strecurătoare” din care dispar banii, că vine în curând în țară FMI-ul să ne pună la colț și câte și mai câte grozăvii. Nefiind expert în macroeconomie, toate știrile astea mă îngrijorează când mă gândesc la viitor, pentru că țin la țară mea, vreau să rămân aici și eu și copiii și nepoții mei. Și când spun că țin la țară mea, nu sunt nici naționalist, nici extremist, nici suveranist, că ni se spune că nu avem voie așa ceva - pur și simplu țin la ea.

Experții de macroeconomie subliniază nevoia de cât mai multe fabrici în România pentru a face saltul de la o economie de consum din import la una de exporturi. La cât mă pricep eu, cred că dacă deschidem o sută de fabrici o să închidem o sută deja existente, pentru că deficitul de forță de muncă este așa de mare încât singura soluție de a găsi angajați calificați este să furi de la competiție. Paradoxal chiar, România dă ajutor de stat unor companii care fură angajații altora, lucru care poate ar trebui investigat (dar asta este altă poveste).

Merită totuși încercată strategia de a atrage investtii industriale, am văzut că și Marcel Ciolacu vorbește despre “patriotism economic”.

Așadar, citind presă, am aflat că Președintele Turciei s-a întâlnit tete-a-tete la New York cu Elon Musk, șeful Tesla, SpaceX, Neurolink, Twitter, un om cu o avere estimată la aproape cât PIB-ul României. Recep Tayyip Erdogan l-a invitat să construiască o fabrică Tesla în Turcia, dându-i o serie de garanții și asigurări despre potențialul de investiții din țara vecină.

Astfel încât, dacă timpul vă permite, poate reușiți și Dumneavoastră să va întâlniți cu Elon Musk și să-l convingeți să facă o investiție industrială la noi în țară. România nu este Turcia ca și forță de muncă calificată industrial, nu este Germania (unde Tesla a deschis recent o fabrică) ca și tehnologie și nu e India (unde Tesla este tentată să deschidă o fabrică) ca și costuri de producție și populație. Dar merită încercat, măcar atrasă atenția asupra potențialului nostru și asupra faptului că putem fi un hub de reconstrucție al Ucrainei pentru una dintre cele patru companii ale lui Elon Musk, dar și pentru alți parteneri strategici din SUA.

Ar fi utilă poate, dacă timpul vă permite, și o vizită la Indianapolis, sediul gigantului Eli Lilly, descoperitorul unei molecule noi împotriva obezității, pentru a le atrage atenție asupra unei investiții în România. Mounjaro nu numai că este o speranța în lupta contra obezității ci și un cec în alb pentru economia țărilor care vor avea facilități de producție ale medicamentului.

Refuz să cred că există un fondator, proprietar sau CEO al unui colos industrial american care intenționează să investească în Europa să nu fie deschis măcar pentru o întâlnire cu Președintele sau Premierul României, dacă aceștia o cer. În noua lume de după conflictul din Ucrainei diplomația economică va fi oricând mai importantă decât orice alt tip de diplomație.

Sigur că prioritatea numărul unu pentru România este siguranța națională și este important că va focusați pe acest subiect la New York. Totuși, în măsura în care timpul va permite, poate reușiți să aveți și câteva întâlniri tete-a-tete cu șefii corporațiilor americane pentru a le deschide apetitul pentru o investiție industrială la noi.

Îmi cer scuze că v-am abordat pe această cale și va asigur de întreagă mea considerație.

(Opinie publicată în Ziarul Financiar)

Comenteaza