Dragoş Damian, Terapia Cluj: Oamenii de afaceri de peste 50 de ani se uită cu atenţie şi îngrijorare la discuţia despre sistemul de pensii şi cel de sănătate? Sigur? Doar întrebam

Dragoş Damian, Terapia Cluj: Oamenii de afaceri de peste 50 de ani se uită cu atenţie şi îngrijorare la discuţia despre sistemul de pensii şi cel de sănătate? Sigur? Doar întrebam

Doar întrebam, pentru că încet-încet se naționalizează pensiile și se privatizează sănătatea, nu sunt sigur că oamenii de afaceri de peste 50 de ani s-au prins de asta.

Celor sub 50 de ani nu le pasă, așa cum nu le pasă că din 2025 se vor trezi cu 30% contribuții la CAS și 15% la CASS – variante “soft” dacă avem în vedere alternativele TVA de 25% sau grila progresivă de impozitare.

Două super-pușculițe, una privată și cealaltă publică, 150 de miliarde de lei colectați obligatoriu anual din banii noștri. Pușculița CAS Pilonul 2, privată și Pușculița CASS, publică. În prima pușculiță valoarea totală a activelor administrate era în martie 2023 de peste 100 de miliarde lei, în timp ce în ce-a de-a doua intră anual, din contribuțiile la sănătate, vreo 50 de miliarde de lei. Ar trebui să intre cel puțîn încă pe atât dacă nu ar fi atâtea fentări – li se spune științific scutiri – la plata obligațiilor către pensii și sănătate, dar asta este altă poveste. Am mai spus-o, prost ești tu, că nu știi să obții scutiri.

Așadar, pentru oamenii de afaceri de peste 50 de ani, care se uită cu atenție și îngrijorare la discuția despre sistemul de pensii și cel de sănătate, să facem un arc peste timp până în 2033 când ei încep să intre la pensie că să proiectăm unde vom fi.

Sistemul de pensii peste 10 ani

Nu vor mai fi bani, nici măcar după ce se va naționaliza Pilonul 2. Așadar, toți banii rămân la stat și, așa cum este de așteptat, oricum nu vor fi destui pentru că
a) iese la pensie generația Decrețeilor, un sfert din populația României,
b) nu mai muncește nimeni și
c) ne ajunge din urmă deșertul demografic.

Sunt 3 opțiuni.
1. Crește vârsta de pensionare. Deja se discută despre asta, chiar și fără naționalizarea Pilonului 2.
2. Pensiile vor fi democratizate. Indiferent cu cât ați contribuit, veți primi aceeași pensie, în cel mai bun caz va exista o grilă de nivele de pensii.
3. Vă descurcați pe cont propriu și ieșiți la pensie când vreți voi.

(Newsflash: sunt categorii profesionale care după intrarea în vigoare a noilor măsuri fiscale sunt scutite de plata la PIlonul 2, adică peste ani vor primi o pensie mai mică).

Sistemul de sănătate peste 10 ani

33% din personalul medical pleacă din țară, 33% se pensionează, 33% se duce în sistemul privat care crește și consolidează într-un ritm amețitor. Putem băga miliarde în spitale noi și reabilitări de spitale, spitale regionale, centre comunitare, super-echipamente, nu va mai rămâne nimeni la serviciu în sistemul public de sănătate.

Va exista doar sistem privat de sănătate, a început să fie conturat încă din 2020. Dar parcă aici este mai corect - oricum plătim și azi contribuții obligatorii la sănătate, iar dacă suntem bolnavi aruncăm cu bani în stânga și dreapta de parcă nu am plăti aceste contribuții.

Ce se va întâmplă pe viitor după ce se va privatiza sănătatea?

Vor fi pachete diferențiate de asigurări, la fel ca în străinătate, în funcție de cât cotizezi atâta pachet de servicii primești. Și prevenția bolii va fi obligatorie, nu ca acum.

(Newsflash: dacă în 2025 întră în vigoare visa waiver, pleacă în primul an 10.000 de angajați din personalul medical, americanii au un deficit enorm de cadre medicale)

Desigur toate acestea pot foarte bine să nu existe pentru că, nu-i așa, oamenii de afaceri de peste 50 de ani se uită cu atenție și îngrijorare la discuția despre sistemul de pensii și cel de sănătate.

Opinie publicată în Ziarul Financiar

Comenteaza