Dragoș Damian, Terapia Cluj: Mulțumim Huedin! Mulțumim Knauf! Strategia de dezvoltare a României pentru următorii 10 ani este simplă - fabrici, uzine și combinate cât vezi cu ochii

Dragoș Damian, Terapia Cluj: Mulțumim Huedin! Mulțumim Knauf! Strategia de dezvoltare a României pentru următorii 10 ani este simplă - fabrici, uzine și combinate cât vezi cu ochii

Grupul Knauf, o afacere de familie înființată acum peste 90 de ani în orășelul bavarez Iphofen, are o cifra de afaceri de peste 15 miliarde Euro.

Deține fabrici peste tot în lume și activează în domeniul materialelor de construcții pentru amenajări interioare, sisteme de izolație și tavane de design.

Acesta nu este un comentariu care face reclamă lui Knauf, nu au ei nevoie de așa ceva – ați văzut Allianz Arena, ElbphilharmonieHamburg, Phaeno Science Center? Da, Knauf a lucrat la ele.
 
De ce este însă important să vorbim despre Knauf? Pentru că nemții de la Knauf au decis să investească în România peste 200 milioane de Euro în două fabrici noi, punând pe hartă Huedin și Târnăveni, care astfel se vor trezi la viață jucând în liga mare industrială.
 
Fabrica din Târnăveni s-a deschis, se pregătește Huedinul. Ele se adaugă celorlalte 90 de fabrici din toata lumea ale grupului.
 
Au rămas puține companii fondate în România acum 100 de ani care să lucreze în domeniul producției industriale - cred că se pot număra pe degete - restul fiind închise și dărâmate după 1990, aveam mare nevoie de blocuri, de malluri și de clădiri de birouri. În Germania însă, probabil că majoritatea companiilor au o vechime de cel puțin 100 de ani, continuitate care a generat proverbialul „German Engineering”.
 
Germania este o țară puternică pentru că este lider în producția industrială, este plin la nemți de fabrici, uzine și combinate. Germania este fabrica Europei. Când ai avut o strategie de industrializare de la care nu te-ai abătut devii, în cele din urmă, un ecosistem de fabrici, uzine și combinate, ajungi să exporți cât trei PIB-uri ale României și ai un rating „AAA” cu perspectivă stabilă de la Fitch. Și iată că una dintre companiile germane cu o vechime de aproape 100 de ani vine cu o finanțare enormă pentru a face o investiție industrială aici, în România - de unde va exporta în multe alte țări din regiune. Să ne lămurim, daca mai era cazul: nici o companie nu investește într-o fabrică nouă decât pentru a exporta într-o întreagă regiune.
 
De ce investește Knauf în operațiuni industriale în România? De ce își bat capul de peste 15 ani antreprenori români și companii multinaționale să construiască fabrici, uzine și combinate când ar fi mai simplu să închirieze un depozit și să importe?  
 
Pentru că văd ceva la România. Și nu este vorba doar de venituri și profituri, de costuri mai reduse și de forță de muncă ieftină - astea le găsești în multe țări din Europa de Est, nu mai vorbim de Africa sau Asia. Investitorii industriali văd ceva la România, iar asta ne dă încredere.  
 
Așa cum spuneam, Huedin și Târnăveni, doua orașe puse la pământ de dezindustrializarea din ultimii 25 de ani, revin la viață. Iar Knauf devine dintr-o dată „Fabricat in România”, un proiect care ne dă speranțe pentru viitor. Un proiect de țara.
 
Avem în față o țintă simplă care nu este simplă de loc. Să ne reindustrializam, fabrici, uzine și combinate cât vezi cu ochii.

Dragoș Damian este CEO al Terapia Cluj și director executiv al Patronatului Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER).

Comenteaza