Dragoş Damian, CEO Terapia: Malaria, la fel şi rujeola şi hepatita şi cancerul de col uterin, se previn cu zeci, sute de lei și se tratează cu mii, zeci de mii, sute de mii de lei. Odată boala instalată, costurile ajung la milioane, miliarde

Dragoş Damian, CEO Terapia: Malaria, la fel şi rujeola şi hepatita şi cancerul de col uterin, se previn cu zeci, sute de lei și se tratează cu mii, zeci de mii, sute de mii de lei. Odată boala instalată, costurile ajung la milioane, miliarde

Costul unei cure complete de profilaxie a malariei variază între 20 de lei cu doxicilină și 40 de lei cu hidroxiclorochină. Costul tratamentului, odată boala instalată, este greu de evaluat, în funcție de severitate este de sute, poate zeci de mii de lei. Și, de neprețuit, pierderea unei rude care se stinge dintr-o boală complet prevenibilă.

Costul unui vaccin antirujeolic – vaccinul este gratuit, dar sa presupunem ca cineva vrea sa-l cumpere – este de sub 100 de lei. Costul unui vaccin anti hepatita este de circa 250 de lei, in multe cazuri si acesta se administreaza gratuit. Costul unui vaccin anti-papilomavirus HPV este undeva la 650 de lei, si acesta in multe cazuri este decontat integral de CNAS. Rujeola, hepatita si cancerul de col uterin – acesta din urma cauzat de HPV – boli odata instalate, au costuri enorme de tratament, iar supravietuirea pentru anumite forme de boala si grupe de varsta este aproape imposibila.

De ce le-ar pasa oamenilor de afaceri, bancherilor, consultantilor de M&A, avocatilor specializati in tranzactii imobiliare, sefilor firmelor de capital venture sau a celor listate la BVB, samd, de malarie, rujeola, hepatita sau cancer de col uterin? Pentru ca din 10% contributiile lor la CASS sunt decontate medicamentele sau vaccinurile care previn boala, adica 100 – 600 de lei in exemplele de mai sus sau, din aceleasi contributii, sunt decontate medicamentele pentru boala odata instalata, vorbim aici de mii, zeci de mii sau sute de mii de lei pentru fiecare pacient. Si, pentru ca banii din contributii nu vor fi suficienti  daca doar tratam si nu prevenim bolile, statul le va lua si mai multi bani crescand impozitul de profit sau pe venit.

Costurile pentru societate pentru bolile care pot fi prevenite, indiferent prin ce mijloace, sunt enorme. De exemplu, in programul national de oncologie sunt tratati peste 100 de mii de pacienti la un cost mediu de circa 15 mii de lei, si asta doar pentru medicamente. Cat costa screening-ul pentru preventia si depistarea celor mai comune tipuri de cancer? Maximum cateva sute de lei.

Malaria a facut headline-uri in ultimele zile datorita unor tragedii care puteau fi prevenite. Poate am aflat astfel, citind despre boala, ca la nivel global se inregistreaza 250 de milioane de cazuri si circa un milion de decese, in special in randul copiilor. Am aflat si ca din cauza incalzirii globale aria de raspandire a bolii poate atinge si zonele temperate, dar asta este alta poveste.  Probabil ca de acum inainte oamenii de afaceri, bancherii, consultantii de M&A, avocatii specializati in tranzactii imobiliare, sefii firmelor de capital venture sau a celor listate la BVB, samd, toti oamenii educati si cu bani, care vor dori sa mearga in destinatii exotice, vor verifica daca destinatia nu este endemica pentru malarie si, daca este cazul, vor face la recomandarea medicului o cura profilactica de doxicilina care ii va costa, cum spuneam, vreo 20 de lei. Daca nu o fac o sa-i coste cateva mii sau zeci sau sute de mii de lei tratamentul, asta in cazul in care boala nu este grava, cand exista si risc letal.

Discutia despre malarie in tara din UE care este la urma tuturor clasamentelor de sanatate pare deplasata, statistica de 20 de cazuri de malarie pe an fata de 100 de mii de cazuri nou diagnosticate de cancer duce in derizoriu orice comentariu. Insa merita subliniat inca o data faptul ca oricat de optimiste sunt proiectiile de crestere ale PIB-ului, oricati bani se vor face in Romania, oricata prosperitate ne indica cifrele economice, fara programe foarte serioase de preventie romanii vor fi tot mai bolnavi si toate proiectiile, banii si prosperitatea vor ramane pe hartie. Romania continua sa se afle in situatia absurda in care toti cetatenii au dreptul la asigurare de sanatate insa nici o obligatie pentru a ramane sanatosi.

Opinie publicată în ZF

Comenteaza