Ai curajul să-ți imaginezi Clujul în 2030?

Ai curajul să-ți imaginezi Clujul în 2030?

Opinia stângace și entuziastă de mai jos a fost publicată de ZIUA de CLUJ la începutul lui 2010 și îmi aduc aminte că au fost foarte multe comentarii amuzante cu privire la starea mea de sănătate mintală.

Am deschis capsula timpului în ianuarie 2020 și am marcat în interiorul opiniei ce s-a întâmplat în ultimii 10 ani, dar am și însemnat ceea ce mai așteptăm până în 2030, unele investiții fiind planificate, finanțate și având termene de finalizare.

Provocarea pentru toată lumea este cea din titlu: ai curajul să-ți imaginezi Clujul în 2030? Ai curajul să-ți imaginezi, de exemplu, că în Cluj va fi sediul Consiliului Europei sau al Parlamentului European?

CLUJ 2020 - DA, SE POATE!

Veneam de la aeroport zilele trecute, condus fiind de un taximerist vorbăreț, pe care am decis de la început să-l ignor. Nu eram atent nici măcar la drum, dar, la un moment dat, îl aud pe guralivul de la volan spunând: "Ați văzut cum a crescut?".

Nu am realizat imediat despre ce vorbește și, ridicând privirea, am tresărit în timp ce treceam pe lângă Arenă - pentru că acum, la ieșirea din iarnă, în lumina apusului, Arena devine o imagine remarcabilă, impozantă. Instantaneu mi-am adus aminte de scena din filmul "Gladiatorul", când eroii intrau în grandiosul Colosseum.

"Mai țineți minte ce nenorocire era aici în urmă cu nici câțiva ani? Dar aeroportul de unde v-am luat mai țineți minte cum arăta?". Într-adevăr, la îndemnul noului meu prieten, am parcurs mental trecutul și prezentul așezați între 10 ani și am revăzut ce au însemnat pentru aeroport, stadion, oraș. Provocat de perspectivă, am mers mai departe, lăsându-mă dus de imaginație și am contemplat Clujul care începe acum și se proiectează în viitorii 10 ani, Clujul din 2020.

Un aeroport regional de pe care, alternând avioane de pasageri care pilotează peste 200.000 de persoane pe lună, se ridică avioane cargo mătăhăloase care duc produse fabricate în Cluj în toate colțurile lumii. (S-a bifat. De fapt, Aeroportul Internațional Avram Iancu a trecut de 250.000 de pasageri pe lună).

Drumul către centru sau mai departe, către zona metropolitană din vest nu se face pe șosea, ci în cinci minute printr-un tunel avangardist subteran care străpunge suprafața la est, exact lângă Centrul de Tehnologii Electrice Auto, pentru a se lega direct de A3 care conectează Ardealul și România de coridoarele europene din vest și sud. (Autostrada suburbană sau metroul le așteptăm până în 2030, dar Porsche Engineering este aici și dezvoltă computer vision, machine learning și condusul autonom).

Centrul orașului este practic, de la un capăt la altul, o alee pietonală pierdută în și încărcată de istorie, artă, cultură, arhitectură, religie, străzile sunt doldora de turiști de pe toată planeta, mânați de celebrele umbrele colorate ridicate în sus de ghizi. (S-a bifat. Cine și-ar fi imaginat că încap 300.000 de turiști în Cluj la Untold?)

Nu sunt de fapt toți turiști. Parte bună din ei sunt oameni de știință care lucrează în proiecte multi-centru în cele două platforme integrate europene de cercetare, unul de tehnologia informațiilor și comunicare și celălalt de energii înalt reconvertibile și alternative. (S-a bifat. Cluj este considerat noul Silicon Valley al Europei).

O altă parte la fel de importantă sunt pacienții în Spitalul Regional de Urgență Cluj, care a devenit un pol european de referință al serviciilor integrate de tehnologie imagistică și de transplantologie artificială. (Așteptăm Spitalul Regional în 2027).

Două grupuri de turiști sunt membrii unor orchestre simfonice venite să cânte la filarmonică, care în scurt timp după edificare a fost considerată drept unul dintre cele mai importante monumente ale arhitecturii sonice ale începutului mileniului. (Așteptăm Academia de Muzică în 2025).

Lucrurile se complică și emoția crește odată cu așteptarea unor altfel de turiști care vor începe să vină în câteva zile; asta pentru că în maximum o săptămână în Domul Atleților începe Campionatul Mondial de Baschet, unde timp de două săptămâni giganții la propriu ai planetei vor dezlănțui energia a 8.000 de suporteri care așteaptă de când se știu ei, cu sufletul la gură, confruntarea. Aventura baschetului este preambulul a ceea ce va urma la vară, când Arena va cogăzdui Campionatul European de Fotbal UEFA 2020. (S-a bifat. Încă mai este timp pentru Campionatul Mondial de Baschet în BTarena, avem în schimb acolo toate starurile WTA. Puteam găzdui fără probleme EURO 2020 pe Cluj Arena).

Orașul în 2020 este viu, este colorat, este prosper, este energic, este mândru, este economic, este cultural, este medical, este sportiv. Un model pentru Europa. Cluj 2020, Capitală Economică, Capitală Culturală, Capitală Medicală, Capitală Sportivă? (S-a bifat, Cluj a fost Capitală Europeană a Sportului în 2018).

Exercițiul de imaginație este deschis pentru orice, urmați îndemnul prietenului meu, șoferul de taxi, și amintiți-vă cum arătau aeroportul și stadionul în 2000, și mai ales dacă atunci îndrăzneați să vă imaginați Aeroportul Regional și Arena de astăzi.

Clujul anului 2020 începe acum, iar pentru asta fiecare clujean ar trebui să ridice ștacheta, să se poarte și să simtă ca și când în fiecare zi Clujul este Capitală Economică, Capitală Culturală, Capitală Sportivă, Capitală Medicală.

Cluj 2020. Da, se poate!

Dragoș DAMIAN
CEO Terapia SA

Comenteaza