Comisia Europeană vrea acces neîngrădit pe piața europeană pentru vinurile moldovene

Comisia Europeană vrea acces neîngrădit pe piața europeană pentru vinurile moldovene
Comisia Europeană propune să deschidă complet piața Uniunii Europene pentru importurile de vinuri din Republica Moldova, înainte de intrarea în vigoare a Acordului de Asociere între UE și Republica Moldova și a Acordului privind Zona de liber schimb aprofundată şi cuprinzătoare (DCFTA), ca o măsură pentru a compensa dificultățile cu care Republica Moldova se confruntă în exportul vinurilor pe unele dintre piețele sale tradiționale.

„Piața Uniunii Europene este o alternativă durabilă și un pol de stabilitate viabil pentru sectorul vinicol moldovean. Deschiderea completă a pieței Uniunii Europene pentru vinurile din Republica Moldova, într-un moment în care agricultorii moldoveni sunt în dificultate, demonstrează că Uniunea Europeană nu este numai un proiect de integrare economică, ci și un spațiu al solidarității.", a declarat comisarul european pentru agricultură, clujeanul Dacian Cioloș.

În iunie 2013, Uniunea Europeană (UE) și Republica Moldova au încheiat negocierea unui istoric Acord de Asociere, care prevede și crearea unei Zone de liber schimb aprofundată şi cuprinzătoare (DCFTA), încurajând astfel integrarea economică a Republicii Moldova în Uniunea Europeană. Acordul de Asociere urmează a fi parafat la Summit-ul Parteneriatului Estic, care va avea loc la Vilnius, Lituania, în noiembrie 2013, câteva dintre elementele lui principale, inclusiv DCFTA urmând a intra în vigoare imediat după semnarea Acordului.

Comisia Europeană va propune Consiliului și Parlamentului European modificarea Preferințelor Comerciale Autonome, astfel încât importurile UE de vinuri moldovenești să fie complet liberalizate, înainte de intrarea în vigoare a Acordului de Asociere, inclusiv a DCFTA. Comisia Europeană va cere Consiliului și Parlamentului European să facă tot posibilul pentru o adoptare rapidă a acestei modificări.

Comenteaza