Lotul UMB care leagă Clujul de Sălaj, fără finanțare PNRR. Încă o autostradă-muzeu?
- Scris de Ziua de Cluj
- azi, 14:33
- Eveniment
- Ascultă știrea

Secțiunile din Autostrada Transilvania aflate în lucru între Nădășelu și Poarta Sălajului au pierdut finanțarea prin PNRR.
După anunțul ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene, Dragoș Pîslaru, privind excluderea a 250 din cei 430 de kilometri de autostradă din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), Asociația Pro Infrastructură (API) trage un semnal de alarmă cu privire la stadiul lucrărilor pe Autostrada A3, segmentul Nădășelu-Poarta Sălajului.
Cei 42 de kilometri ai acestui tronson (Nădășelu-Zimbor - 30,06 km, Zimbor-Poarta Sălajului 12,24 km), riscă să devină un exemplu costisitor de ineficiență și lipsă de planificare, spun cei de la API.
Potrivit Asociației Pro Infrastructură, cei de la UMB momentan sunt foarte bine mobilizați doar pe sectorul de 12 km dintre Zimbor și Poarta Sălajului și pare-se că vor să scape de el spre sfârșit de 2025 ca să-și mute forțele pe A7.
"Așteptăm să-i vedem și la nodul Românași, deocamdată neatins, fără de care tronsonul e muzeu, adică nu poate fi deschis traficului" - spune API.
În ceea ce privește segmentul Zimbor-Topa Mică, Asociația nu se arată deloc optimistă: "Gata cu veștile bune. Din păcate, mobilizarea anemică a UMB de pe segmentul Zimbor-Topa Mică și nepăsarea oficialilor CNAIR față de conexiunea provizorie necesară la nord de Topa Mică ne garantează că nu vom circula în 2025 și pe acești aproximativ 15 kilometri. Deși tehnic este încă posibil".
Între Topa Mică și Nădășelu situația e și mai gravă, acolo "UMB sunt ca și inexistenți", afirmă API. "E drept, secțiunea ar fi muzeu fără viaductele Ozaltin. Turcii se mișcă bine în cele două puncte de pe traseul modificat dar pot să le finalizeze doar cu foarte mari eforturi în termenul contractual de execuție de 18 luni", avertizează cei de la Asociația Pro Infrastructură.
Excluderea acestor loturi din PNRR înseamnă, de fapt, "adio bani foarte ieftini" pentru constucție. Asta înseamnă că pentru ceea ce a mai rămas de făcut, va trebui să găsească bani statul. Și ar fi vorba de circa 1,3 miliarde de lei.
"Adio bani foarte ieftini din PNRR, cam ca la "rate fără dobândă" când îți iei televizor. În schimb, statul nostru incompetent riscă să achite ce-a mai rămas exclusiv din bugetul propriu: vreo 20% din lucrări pe Nădășelu-Poarta Sălajului și aproape 100% din viaductele executate de Ozaltin.
Un miliard de lei fără TVA doar valoarea contractului cu Ozaltin la care mai punem vreo 300 milioane lei necesare pentru ce mai trebuie să facă UMB. Un fleac.
Rămâne de văzut dacă responsabilii din CNAIR și MT se vor urni rapid ca să transfere aceste proiecte pe Programul Transport unde oricum nu mai e loc. Sau dacă statul (adică noi) își va asuma dauna și va scoate banul din buzunar care este purtător de dobândă de vreo 6-7-8% în funcție de cum se va mai putea împrumuta România în 2025 și 2026", conchide Asociația Pro Infrastructură.