Undă verde de la UE: Greierele de casă, bun de mâncat/ Ce gust are și cum se prepară

Undă verde de la UE: Greierele de casă, bun de mâncat/ Ce gust are și cum se prepară

Comisia Europeană a autorizat includerea greierului de casă ca aliment nou în Uniunea Europeană. Insecta va putea fi găsită în magazine congelată, uscată, intreagă sau măcinată.

Greierele de casă (Acheta domesticus) a fost introdus pe lista alimentelor care pot fi consumate în Uniunea Europeană. Este a treia insectă care a fost aprobată pentru consum în Uniunea Europeană după ce, în iulie 2021, a fost emisă aprobarea pentru viermele galben uscat, iar în luna noiembrie pentru lăcusta călătoare. Greierele de casă a primit autorizație spre a fi consumat atât în formă congelată, uscată sau pudră. 

Această autorizaţie a Comisiei Europene a fost susţinută de statele membre în data de 8 decembrie 2021, după o evaluare amănunţită realizată de Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) care a ajuns la concluzia că consumul acestei insecte este sigur pentru utilizările cerute de compania care a formulat solicitarea. Produsele care conţin acest nou aliment trebuie să fie etichetate corespunzător şi să menţioneze posibilele reacţii alergice, conform Agerpres.

În ultimii ani, Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) a descoperit că insectele sunt o sursă de alimente hrănitoare şi sănătoase cu un conţinut bogat de grăsimi, proteine, vitamine, fibre şi minerale. În plus, insectele constituie o parte importantă a dietei zilnice pentru sute de milioane de persoane din întreaga lume. De asemenea, în contextul strategiei „De la ferma la farfurie”, insectele au fost indentificate drept o sursă alternativă de proteine care ar putea facilita tranziţia spre un sistem alimentar mai sustenabil.

Ce gust are și cum se prepară

Fondatoarea unui lanț de restaurante, Dinh Thi Binh Minh, venită acum 16 ani din Vietnam, a explicat pentru Știrile PRO TV că greierii pot fi prăjiți, făcuți la cuptor sau presărați într-o salată.

”Prindeam lăcuste și greieri și îi găteam, pe grătar sau prăjiți într-o baie de ulei, să fie crocanți, îi mâncam ca aperitiv sau gustare. E crocant, ca un chips, poți să faci și sos picant. Poate în viitor, dacă cer clienții, atunci putem să folosim și în meniu”, a povestit femeia care, în copilărie, obișnuia să meargă la cules de insecte în Asia.

Greierele de casă poate fi folosit și ca făină în batoanele proteice sau în diverse rețete ușor de gătit.

Comenteaza