Un test de sânge poate detecta cancerul mai devreme la persoanele care au risc în familie

Un test de sânge poate detecta cancerul mai devreme la persoanele care au risc în familie

O echipă de cercetători a demonstrat că, prin analiza probelor de sânge ale pacienților, pot detecta cancerul mai devreme la persoanele cu o afecțiune ereditară cu un risc de aproape 100% pe parcursul vieții de a dezvolta cancer.

Cercetătorii de la Spitalul pentru copii bolnavi (SickKids), de la Institutul de Cercetare a Cancerului  (OICR) și de la University Health Network (UHN), din Ontario, Canada, au demonstrat că, prin analiza probelor de sânge ale pacienților, pot detecta cancerul mai devreme la persoanele cu sindromul Li-Fraumeni (LFS), o afecțiune ereditară cu un risc de aproape 100% pe parcursul vieții de a dezvolta cancer, scrie 360medical.ro.

Sindromul Li-Fraumeni este o afecțiune ereditară asociată cu un risc foarte ridicat de a dezvolta cancer, adesea tumori care afectează sânul, țesuturile moi, creierul și alte organe.

Acesta este cauzat de modificări ale genei TP53, care codifică o proteină care ajută la prevenirea formării tumorilor și care este denumită în mod obișnuit „gardianul genomului”.

Celulele canceroase și celulele sănătoase eliberează fragmente de ADN în sânge.

Analizând aceste fragmente de ADN, cercetătorii pot dezvolta metode pentru a detecta dacă o tumoră s-a dezvoltat în organism.

Testarea probelor de sânge pentru a detecta semne de cancer – adesea numite biopsii lichide – reprezintă o abordare de screening atractivă în comparație cu metodele de imagistică, care necesită aparate specializate, și cu biopsiile, care sunt mai invazive.

Echipa de cercetători a analizat 170 de probe de sânge de la 82 de persoane cu sindromul Li-Fraumeni, colectate pe parcursul mai multor ani, precum și 30 de probe de sânge de la persoane fără această afecțiune, oferind un cadru care demonstrează viabilitatea acestei abordări, care ar putea sprijini detectarea mai devreme a anumitor tipuri de cancer la persoanele cu această afecțiune.

Echipa va efectua un studiu clinic pentru a testa în continuare această abordare și pentru a examina pacienții în speranța de a le identifica mai devreme cancerul.

Printre pacienți vor fi incluși și cei cu diferite tipuri de sindroame de predispoziție la cancer cu risc ridicat, inclusiv sindromul Li-Fraumeni, sindromul Lynch și cancerul ereditar de sân și ovarian.

Studiul a fost publicat în revista Cancer Discovery.

Comenteaza