Un nou studiu ar putea explica de ce trăiesc femeile mai mult decât bărbaţii

Un nou studiu ar putea explica de ce trăiesc femeile mai mult decât bărbaţii

Cercetătorii de la Universitatea Osaka au făcut un studiu care ar putea explica de ce femeile trăiesc, în medie, mai mult decât bărbaţii.

În 2019, speranţa de viaţă a fetelor născute în Europa era de 84 de ani, comparativ cu 78,5 ani pentru băieţi. Acest fenomen nu este limitat la Europa, fiind comun în majoritatea ţărilor lumii.

Cercetătorii de la Universitatea Osaka au studiat peştele turquoise killifish, o specie de apă dulce care trăieşte doar câteva luni şi care prezintă un proces de îmbătrânire asemănător cu cel al oamenilor. Această specie a fost aleasă deoarece diferenţele de speranţă de viaţă între masculi şi femele sunt evidente şi uşor de observat, scrie Mediafax.

Studiul a arătat că celulele germinale (ovulele la femele şi spermatozoizii la masculi) ar putea influenţa durata de viaţă. Cercetătorii au observat că atunci când aceste celule au fost îndepărtate de la peşti, diferenţele de speranţă de viaţă dintre masculi şi femele au dispărut.

Scăderea producţiei de estrogen la femele a fost asociată cu o speranţă de viaţă mai mică şi un risc crescut de boli cardiovasculare. La masculi, producţia crescută de vitamina D a fost asociată cu o îmbunătăţire a sănătăţii şi o viaţă mai lungă.

Pentru a testa rolul vitaminei D, cercetătorii au administrat un supliment de vitamina D peştilor masculi şi femele. Rezultatele au confirmat că suplimentarea cu vitamina D a prelungit durata de viaţă a peştilor.

Studiul publicat în Science Advances sugerează că celulele germinale şi hormonii joacă un rol important în diferenţele de speranţă de viaţă între sexe. Descoperirile ar putea deschide calea pentru noi cercetări asupra legăturii dintre vitamina D şi longevitate la oameni.

Comenteaza