Un clujean se pregăteşte de stabilirea unui record mondial în Salina Turda

Un clujean se pregăteşte de stabilirea unui record mondial în Salina Turda
A fost în comă epileptică şi a început viaţa de la zero, iar acum clujeanul face băi în apă îngheţată, aleargă sute de kilometri fără oprire şi se pregăteşte de un record mondial.

Bogdan Chiorean, în vârstă de 28 de ani, continuă să dea dovadă se o ambiţie rar întâlnită. După ce a traversat Italia alergând de la un capăt la altul şi a urcat cu bicicleta pe unul dintre cei mai periculoşi munţi din ţara respectivă, clujeanul este pe ultima sută cu antrenamentele pentru stabilirea unui record mondial: va urca şi coborî cele 500 de scări din Salina Turda (13 etaje) într-un timp extrem de scurt, în nişte condiţii care îi pun viaţa în pericol.

„Va fi un record pe care încă nu l-a stabilit nimeni, este vorba de 500 de scări, practic pentru o persoană sănătoasă e aporape imposibil să le urce. Timpul de urcare şi coborâre estimat de specialişti este de 6 minute şi 12 de secunde accelerare, iar eu în antrenamentul de ieri am făcut 1 minut 20 de secunde urcat coborât. Nivelul de dioxid de carbodn este de 63% fapt ce-mi afectează respiraţia. Sacul alveolar, în momentul în care dă de dioxid de carbon, se închide şi lasă foarte puţine aleveole deschise, iar volumul maxim al respiraţiei se poate reduce de la 6,8 litri undeva la 1,5-2. Nivelul de umitidate în aer este de 80-88% şi ca dificultate nici nu se poate compara cu ce este afară. Stabilirea unui record la 50 de metri sub pământ, cu nivel de umiditate de 80%, după specialişti este practic imposibil. Cea mai dură este, însă înclinaţia scărilor de 47% şi deşi pare mai greu să le urci, este mult mai greu la coborâre pentru că plaja de sprijin a piciorului este redusă la limită, având în vedere că alerg", a explicat Bogdan.

Un medic va asista performanţa lui Bogdan din cauza pericolelor mari şi va alerga cu aparatură cardio pe el. Un principal pericol îl reprezintă scările care devin alunecoase din cauza prafului de sare care se depune pe jos. Recorduri asemănătoare au fost atinse, însă, la suprafaţă şi în condiţii mult mai uşoare şi mai sigure decât cele din interiorul Salinei Turda.

Din comă epileptică, pe cele mai înalte podiumuri

Pentru proba de la Salina Turda se antrenează chiar în interiorul ei, iar înafara salinei face băi în apă îngheţată, căţărare pe munte şi alergare cu greutăţi mari în spate. Antrenamentele durează între 7-10 ore pe zi, dar pentru Bogdan nu este nimic ieşit din comun, este un stil de viaţă.

„Am vrut să fac o exclusivitate, cum de altfel, sunt obişnuit. Am alergat de-a latul Italiei, 257 km în 25 de ora, cu vreo nouă minute pauză de mâncare şi schimbat hainele, apoi am făcut muntele Zoncolan. Link. Am început să fac sport la vârsta de şapte ani, la 12 ani am primit prima medalie la înot, la 16 ani am intrat în comă epileptică, iar medicii au spus ca am să mor. Am stat cinci ore în comă epileptică, apoi am ieşit din comă şi practic am început viaţa de la zero. În 2014 am fost declarat singurul epileptic vindecat total, şi am revenit de anul trecut din nou pe podiumuri", a povestit Bogdan.

Dacă nu ar fi părăsit România, clujeanul nu ar fi ajuns la performanţele de azi, din cauza faptului că aici nu sunt condiţii pentru ciclişti.

„În România nu se poate practica ciclism, nu sunt străzi, iar cele care există nu ne permit să ne antrenăm. Plus că în Românnia cicliştii nu sunt respectaţi în trafic, nu se respectă nici acea distanţă prevăzută în lege. Suntem văzuţi ca un fel de impediment în trafic, nu suntem respectaţi".

Bogdan Chiorean este din Turda, dar s-a mutat în Cluj-Napoca, iar apoi în Florenţa (Italia), de unde plănuieşte să se întoarcă înapoi în oraşul lui de suflet. Nu ştie când se va întoarce la Cluj, dar primul lucru pe care doreşte să îl facă aici este să ducă un buchet mare de flori la Monumentul Eroilor.

Comenteaza