Socată cu lămâie. Rețeta veche

Socată cu lămâie. Rețeta veche

Socata este una dintre băuturile cele mai apreciate ale verii, care nu trebuie să lipsească din frigidere în zilele călduroase.

Ce ne trebuie

8 - 10 flori de soc mari
4 - 5 lămâi
apă
400 - 600 g de zahăr/miere
puțină drojdie, câteva boabe de orez sau stafide și 2 borcane de câte 3 litri

Cum se prepară

Se pun florile în borcane, zahărul sau mierea, lămâile felii și câteva boabe de orez sau de stafide, dacă vreți să obținți o băutură mai acidulată. Dacă nu puteți pune borcanele undeva la soare sau nu este destul de cald acolo unde le veți ține, puteți adăuga puțină drojdie , doar cât să ajute la fermentare. Se umplu borcanele cu apă rece, se amestecă pentru a ajuta zahărul să se dizolve și se pun borcanele la soare sau la loc cald o zi sau două.

Compoziția trebuie amestecata de cel puțin două ori pe zi. Când apa devine gălbuie și mirosul este plăcut trebuie să strecurăm sucul printr-o sită deasă sau printr-o pânză de tifon. Socata este gata, se pune în sticle cu dop/capac, eremtic și se depozitează la loc întunecos și rece. Pentru că socata se acidulează în sticle, nu agitați recipientul înainte de deschidere. Socata se servește rece și poate fi și mai mult împrospătată cu câteva frunze de mentă.

Comenteaza