Socata, băutura răcoritoare tradiţională românească de sezon

Socata, băutura răcoritoare tradiţională românească de sezon

Socata sau sucul de soc este o băutură răcoritoare tradițională românească făcută din florile arbustului de soc -  Sambucus nigra. 

Poate fi fără alcool sau, de obicei, cu conținut scăzut de alcool, și poate fi carbogazoasă sau necarbonatată, în funcție de tipul și durata fermentației. Este produs prin fermentarea naturală a florilor de bătrân într-o soluție de lămâie și zahăr sau (în mod tradițional) cu miere. Se pot adăuga stafide, felii de lămâie sau lime și diverse condimente (mentă, coajă de lămâie sau portocală, frunze de busuioc). 

Unele variante mai noi înlocuiesc stafidele sau curmalele pentru zahăr sau miere și se pot folosi tei în loc de lămâi, precum și condimente suplimentare, cum ar fi șofranul sau ghimbirul. Se pot adăuga boabe de drojdie și / sau orez pentru a intensifica fermentația alcoolică, dacă se dorește.

Socata poate fi pregătită la începutul verii folosind flori proaspăt tăiate sau pe tot parcursul anului, din flori uscate. Florile de soc, amestecul de apă și lămâie pot fi lăsate pentru o zi, apoi se adaugă celelalte ingrediente. Fermentarea primară durează 2-4 zile într-un recipient acoperit, dar nu etanș. După această etapă, băutura este filtrată, transferată în sticle mai mici, refrigerată și consumată de obicei în decurs de 1-2 zile sub formă de băutură răcoritoare foarte slabă sau fără alcool. 

Dacă este lăsată mai mult timp în sticle, fermentația secundară va crește nivelurile de alcool și dioxid de carbon la niveluri comparabile cu cele găsite în bere. În acest caz, băutura ar putea deveni prea carbogazoasă dacă sticlele sunt complet închise (etanșe la aer).

În medicina tradițională românească, se crede că florile de soc au proprietăți detoxifiante, diuretice, expectorante, imunostimulante și antiinfecțioase și au fost utilizate ca infuzie pentru a ajuta la tratarea tulburărilor respiratorii și urinare.

Socată, reţeta bunicii
4 l apa;
500 g zahar;
o lamaie;
o jumatate de lingurita cu boabe de orez;
4-5 flori mari de soc.

Comenteaza