Foto Ridicarea Palatului Sebestyen, în care au funcționat cofetăria Arizona sau cinema Arta. Povestea răvăşitoare a proprietarului

Ridicarea Palatului Sebestyen, în care au funcționat cofetăria Arizona sau cinema Arta. Povestea răvăşitoare a proprietarului

Palatul Sebestyen este una dintre cele mai frumoase și complexe construcții din Piața Centrală a orașului. Imobilul în stil secession a fost construit de David Sebestyen după planurile arhitecților Aladar Karman și Gyula Ullmann între anii 1912 și 1913. 

La parter funcționa cinema Select (Arta), care se mândrea cu cea mai cochetă sală de proiecție din Cluj. În perioada comunistă, cofetăria Tineretului (Arizona), aflată tot la parterul clădirii, era preferata scriitorilor și a artiștilor clujeni. În interiorul curții, la subsol, se afla un club muncitoresc, numit Victoria, unde se organizau mai multe activități culturale: brigăzi artistice, coruri și teatru de amatori. 


Conform clujwebsoty.ro, povestea magnatului în construcții David Sebestyen și a familiei sale este una răvășitoare. Născut în 1855, într-o familie evreiască săracă din satul Cuzdrioara (lângă Dej), David a lucrat iniţial ca pietrar, fiind extrem de serios şi de priceput, calităţi care l-au propulsat în funcţia de şef de echipă, pentru ca mai târziu să gestioneze cariere din piatră şi să devină un întreprinzător de succes în domeniul construcţiilor.


Şi-a maghiarizat numele de familie din Smiel în Sebestyen, nu din oportunism, evreimea din Ardeal și din Ungaria fiind integrată în cultura maghiară la modul cel mai atașat și devotat. Împreună cu soția sa Carolina au avut șase copii și unsprezece nepoți, dintre care doar trei copii și doi nepoți au supraviețuit Holocaustului.


Multe dintre imobilele construite în Cluj la sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea au fost ridicate de firma lui de construcţii. 


S-a redeschis cel mai vechi cinema din România

 La 106 ani de la inaugurarea cinematografului, Arta din Cluj-Napoca şi-a redeschis porțile. Cu această ocazie, în noiembrie 2019, a avut loc un preview, oferind mostre din viitorul program al cinematografului.

Pe parcursul lunii noiembrie, au avut loc proiecții de filme noi și programe curatoriate, precum și o serie de evenimente speciale. Serile de vineri și sâmbătă au fost dedicate premierelor lunii noiembrie, precum și unei selecții de pelicule premiate proaspăt lansate în cinematografele românești.

Amintim că Arta a fost închis în 2011, după plecarea operatorului RomâniaFilm. A mai funcţionat doar în perioada Festivalului Internaţional de Film Transilvania şi a găzduit câteva conferinţe în cadrul Zilelor Arhitecturii. De menţionat este faptul că, după ce clădirea a fost retrocedată, noii proprietari - Andrei și Monica Sebestyen - au declarat că își doresc să mențină statutul sălii de cinema. 

Comenteaza