„Şoimerul” clujean care salvează păsări răpitoare, le îngrijeşte şi le eliberează în natură

„Şoimerul” clujean care salvează păsări răpitoare, le îngrijeşte şi le eliberează în natură
Un clujean este eroul păsărilor răpitoare. Acesta are grijă de ele, le dresează, le pune pe picioare, după care le dă drumul înapoi în natură. Din mâna lui s-au hrănit sute de exemplare superbe de şoimi, ulii, bufniţe şi alte prădătoare.

Mugur Gliga este pasionat de păsări răpitoare de care a învăţat să aibă grijă încă de mic copil, fără informaţii de pe internet, şi pe care a ajuns să le cunoască prin urmărirea atentă a comportamentului lor.

„Toate păsările pe care le iau sunt reabilitate, deci sunt căzute din cuib, rănite, aduse de mine pe o linie de plutire, adică să poată zbura, să se poată hrăni, să poată vâna şi în momentul în care sunt total reabilitate sunt lăsate din nou libere în natură. Le găsesc în natură sau mi le aduc prieteni de-ai mei. Eu singur mă ocup de ele de vreo 40 de ani. Primele le-am avut la opt ani şi de atunci non-stop mă ocup de păsări răpitoare. Am învăţat să am grijă de ele pe parcursul anilor. Când am început să fac asta nu exista internet, nu exista sursă de informaţie", a spus Mugur.

Momentan are grijă de trei păsări, iar pe două dintre ele le-a adus şi la cea de-a opta ediţie a Zilei Interacţiunii Om-Animal, pentru ca micuţii şi adulţii să se bucure de prezenţa frumoaselor exemplare.

„Anul trecut am avut multe păsări, vreo 15, 16, dar au fost predate, le-am dat drumul în natură. Una dintre cele trei păsări, cea mare pe care am adus-o azi aici, este un şorecar comun şi cea mică este vindirel roşu (foto). Cele două nu sunt încă adulte, sunt pui din vara anului trecut şi sper că acum la sfârşitul primăverii să fie redate mamei natură. Le voi da drumul în momentul în care sunt convins că ştiu să vâneze singure.

Le duc undeva într-un loc departe de oraş şi atunci sunt eliberate. Au fost păsări pe care le-am eliberat şi s-au întors, dar majoritatea şi-au găsit perechea în natură, s-au acomodat cu viaţa sălbatică. La păsările de pradă întotdeauna este mai greu pentru că, dacă nu sunt învăţate să vâneze ca lumea, mor pe parcurs, neputându-şi face rost de hrană".

„Oaza" de păsări răpitoare este chiar în centrul Clujului, în curtea spaţioasă a lui Mugur, unde prădătoarele primesc cea mai bună îngrijire, cu mâncare de calitate şi ore de zbor.

„Locuiesc în centrul Clujului, am o grădină mare, au voliere, au suporţi, tot ceea ce le trebuie. Este un hobby şi nu este dificil să am grijă de ele. Niciun hobby nu e dificil. În momentul în care pui suflet şi în momentul în care-ţi place ceea ce faci, nu există dificil. Faci totul pentru pasiunea ta.

Trebuie scoase în fiecare zi la zbor, hrănite cu mâncare de calitate, carne de cea mai bună calitate, şoricei, pui de abator, pui de o zi. Am un teren mare în spatele casei, unde pot să le las să zboare, iar dacă nu, le duc afară, prin Făget sau la aeroport. Sunt dresate să vină înapoi, dar uneori se întâmplă să zboare şi să nu se mai întoarcă".

„Uliul este gangsterul, iar şoimul, luptătorul de arte marţiale"

Despărţirea de păsările de care are grijă este singurul lucru dificil în hobby-ul clujeanului. În viziunea lui Mugur, acestea sunt adevărate modele de la care poţi învăţa să fii liber, sunt nişte păsări perfecte.

„Ce mă atrage cel mai tare la păsările răpitoare este zborul. Nu poate fi ceva mai frumos decât zborul. În momentul în care se ridică, te ridici odată cu ele şi de-acolo de sus priveşti prin ochii lor lumea muritoare de jos. Nu se poate compara zborul cu nimic. Plus nobleţea păsării în sine, structura, felul de a fi. Sunt nişte păsări perfecte, adaptate vânătorii, adaptate zborului rapid, nu poţi să le găseşti nicio hibă.

Nu cred că am neapărat un soi de pasăre preferat. Îmi plac toate. Şoimul călător ar fi pe primul loc la viteză şi la felul de atac, iar uliul porumbar este cel mai bun la vânătoare. Este un criminal înnăscut, un vagabond de cartier. Stilurile diferă total între şoim şi uliu. Uliul este gangsterul şi şoimul este luptătorul de arte marţiale. Vânează numai din aer, are anumite reguli pe care nu le încalcă, pe când uliul nu ştie de aşa ceva. Lui îi trebuie doar să mănânce", a glumit Gliga.

Comenteaza