Octombrie, luna dedicată vegetarianismului. Tot mai mulți oameni adoptă acest tip de dietă

Octombrie, luna dedicată vegetarianismului. Tot mai mulți oameni adoptă acest tip de dietă
| Foto: Depositphotos.com

Numărul adepţilor vegetarianismului creşte de la an la an. Motivele sunt numeroase, de la cele de natură religioasă, cele bazate pe compasiune faţă de animale, până la convingerea că acest mod de alimentaţie reprezintă un stil de viaţă sănătos.

Ziua mondială a vegetarianismului (World Vegetarian Day) este marcată în fiecare an la 1 octombrie şi este menită să promoveze bucuria, compasiunea, precum şi posibilităţile de îmbunătăţire a vieţii oferite de vegetarianism.

Această zi a fost stabilită în anul 1977 de Societatea Vegetarienilor din America de Nord (NAVS) şi aprobată ulterior, în 1978, de Uniunea Internaţională a Vegetarienilor (UIV). Chiar dacă 1 octombrie este data oficială, totuşi, dacă este necesar, oamenii pot programa evenimentul la o dată apropiată.

Anul acesta, în octombrie, NAVS îndeamnă oamenii să ajute la crearea unei lumi mai bune. Prin informarea altora despre beneficiile vegetarianismului se poate contribui la crearea unei lumi mai bune, deoarece dieta vegetariană are beneficii dovedite pentru sănătate, salvează vieţile animalelor şi ajută la conservarea Pământului, potrivit https://worldvegetarianday.navs-online.org/. Dietele vegetariene reduc riscurile majore de deces, cum ar fi boli de inimă, accident vascular cerebral şi cancer, reducând în acelaşi timp expunerea la agenţii patogeni de origine alimentară, scrie Agerpres.

De asemenea, animalele pot fi salvate de la suferinţa provocată de condiţiile din fermele industriale, precum şi de durerea şi teroarea provocate de sacrificare.

Printre alte beneficii ale vegetarianismului se numără conservarea ecosistemelor de neînlocuit, cum ar fi pădurile tropicale şi alte habitate ale vieţii sălbatice, precum şi reducerea gazelor cu efect de seră care accelerează încălzirea globală.

Prima zi din octombrie reprezintă data la care începe ''Luna de conştientizare a vegetarianismului'', care îndeamnă la informare şi conştientizare asupra beneficiilor vegetarianismului. Ziua mondială a vegetarianismului marchează începutul unei luni de petreceri, de evenimente gen "potluck", de prezentări şi degustări de preparate, de discuţii pe teme legate de vegetarianism, potrivit aceluiaşi site.

Vegetarianismul exclude consumul produselor de origine animală în totalitate. Există însă şi variante de alimentaţie vegetariană în care carnea este exclusă, dar nu şi ouăle sau alte produse obţinute de la animale, precum lactatele sau mierea. Sunt, astfel, ovo-lacto-vegetarieni (cei care mănâncă ouă şi produse lactate), lacto-vegetarieni (cei care consumă produse lactate, dar nu şi ouă), ovo-vegetarienii (cei care nu mănâncă produse lactate, dar mănâncă ouă).

Comenteaza