Mai mult de o linguriţă de sare pe zi creşte riscul de deces prematur

Mai mult de o linguriţă de sare pe zi creşte riscul de deces prematur
Urmărind peste 3.000 de persoane cu tensiune arterială ridicată timp de peste 24 de ani, cercetatorii au descoperit că riscul de deces, din orice cauză, a crescut la cei a căror consum de sodiu se menţinea ridicat.

Prin menținerea unui aport redus de sodiu, se poate prelungi durata de viaţă, conform unui nou studiu.

"Rezultatele noastre nu sunt atat de surprinzatoare, deoarece ştim că sodiul creşte tensiunea arterială, dar am constatat că aceasta creşte şi riscul de boli cardiovasculare", a declarat autorul principal al studiului, Nancy R. Cook, statistician la Brigham Womens Hospital şi Harvard Medical School din Boston.

Potrivit Reuters Health, unele studii recente au indică o rată mai mică de deces în rândul celor care consumă mai puţin sodiu.

Cercetatorii au constatat că riscul de deces a crescut constant cu aportul de sodiu - pornind de la un aport redus de sodiu de 2.300 de miligrame pe zi sau mai puțin, până la un aport ridicat de 4.800 mg sau mai mult.

Recomandările dietetice sunt de a se consuma mai puțin de 2300 mg de sodiu - aproximativ o linguriță de sare de masă - pe zi, iar American Heart Association recomandă chiar mai puţin de 1500 mg de sodiu pe zi, însă aceste niveluri scăzute sunt greu de realizat, mai ales că produsele alimentare din magazine conţin, la rândul lor, sare.

"Toată lumea are nevoie de puţină sare", a spus Cook. "Este un nutrient esențial, dar avem nevoie de mult mai puțin decât consumăm."

Citirea etichetelor produselor alimentare de pe alimentele ambalate pot ajuta, a mai spus  spus Nancy R. Cook.

"Desigur, cel mai bun sfat este de a avea o dietă sănătoasă, cu multe fructe și legume proaspete, care ar putea ajuta, de asemenea, la scăderea cantităţii de sodiu," a spus Cook.

 

Etichete
Comenteaza